SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Jordi Pujol fill atribueix la pèrdua de 30 milions a préstecs que no li han tornat

El repartiment dels diners entre germans es feia en efectiu i sense reunions ni contactes telefònics previs || Al parlar de com va buidar un compte a Andorra va dir: “900.000 € en bitllets de 500 ocupen poc”

Jordi Pujol Ferrusola, al centre, va entrar a la presó hores després de declarar dimarts.

Jordi Pujol Ferrusola, al centre, va entrar a la presó hores després de declarar dimarts.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l’expresident de la Generalitat, va atribuir dimarts en la seua declaració davant el jutge i el fiscal a préstecs que no li han tornat i a negocis fallits la pèrdua de 30 milions d’euros.

Va reconèixer davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata que era el responsable del repartiment entre els seus germans de fons –l’origen dels quals presumptament irregular s’investiga en aquesta causa judicial– i de les inversions gairebé sempre fallides que va realitzar en nom d’alguns: “Jo hi perdia (...), la Mireia alguna vegada m’ho passa per la cara.”

Jordi Pujol Ferrusola va usar aquesta expressió sobre les queixes de la seua germana Mireia per les pèrdues

Va reconèixer que “d’entrada” els germans no es reunien mai ni parlaven del repartiment de fons per telèfon. “Jo els deia que els repartiria, i es feia una transferència a Andorra, o si ho tenia, es feia en efectiu, perquè el banc que m’ho donava m’ho donava així, ho ingressava en efectiu.”

Pel que fa a Oriol Pujol, que el passat 27 de març va dir que havia cedit al seu germà Jordi un compte a Andorra quan va iniciar la seua carrera política com a diputat de CDC, el primogènit de la família va avalar aquesta versió. “Em va dir: això m’està contaminant molt, t’ho quedes tu i no vull saber-ne res, simplement no ha existit”, va reconèixer Jordi Pujol Ferrusola, per afegir que el seu germà Oriol va treure els diners –aproximadament un milió d’euros– i els hi va donar en efectiu.

Preguntat per la forma per la qual va obtenir els diners ingressats en el seu compte a l’entitat andorrana Andbank, que va ser buidat l’any 2014, en plena instrucció del cas, va dir que “900.000 euros en bitllets de 500 ocupen poc”.

Va descriure una sèrie d’aventures empresarials fallides en llocs com els EUA i Oslo, per aclarir que l’única que li ha donat rendiment és una plantació forestal d’eucaliptus a Mèxic en la qual va invertir un milió i mig de dòlars i mig milió d’euros. Els últims dos anys, les tres parcel·les de 3.000 hectàrees li han produït un benefici d’un 24%.

També va dir que el director general de la Banca Privada d’Andorra (BPA) a finals del 2012, Joan Pau Miquel, li va proposar no regularitzar la seua situació amb Hisenda per ser “un deutor” i obrir una fundació a Panamà per gestionar els seus fons.

Va passar quan va saber que els seus germans Oleguer i Josep pretenien regularitzar la seua situació amb Hisenda.

Davant del jutge, es compara amb Saza a ‘La escopeta nacional’Jordi Pujol Ferrusola es va comparar amb el personatge que va interpretar l’actor José Sazatornil a la pel·lícula La escopeta nacional, sobre un fabricant català d’intèrfons que “no aconsegueix vendre’n ni un i acaba pagant la festa”. Va intentar així explicar el fracàs d’algunes de les seues inversions. Va respondre sobre els negocis a Mèxic amb l’empresari Carlos Riva Palacio, que, segons va assegurar, li deu diners de diferents projectes. Va explicar com, quan estava intentant desenvolupar un negoci per tal d’implantar un sistema de streaming a Mèxic, li “va posar una pistola al pit” i li va demanar que ajudés un directiu de Televisión Azteca, Benjamín Buzzali, i li deixés diners perquè la seua dona i ell poguessin obrir una “fàbrica de coquetes [tortitas] ecològiques”. A canvi, va aconseguir una entrevista amb Ricardo Salinas, president i fundador de Televisión Azteca per a un negoci que va ser un “desastre”.

tracking