SEGRE

SOBIRANISME JUSTÍCIA

Puigdemont suspèn un viatge per pressions estatals

Havia de viatjar al Marroc amb el president de Flandes || Cap responsable polític del país magrebí podia rebre’ls

Joana Ortega i Irene Rigau, en foto d’arxiu.

Joana Ortega i Irene Rigau, en foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va veure ahir obligat a cancel·lar un viatge al Marroc al costat del ministre belga i president de Flandes, Geert Bourgeois, per pressions de l’Estat espanyol, segons va informar TV3. Quan el Govern central es va assabentar de l’esmentat viatge a través de l’ambaixada a Rabat, es van fer pressions fins al punt que el programa previst s’havia diluït tant que les dos delegacions, la catalana i la de Flandes, van optar per ajornar el viatge.

El motiu del desplaçament al Marroc era una missió comercial que s’havia de realitzar des de del diumenge 7 al dimarts 9 de maig. Però el Govern va informar que el Marroc els va comunicar que “cap dels responsables polítics marroquins, en tots els nivells polítics, podria rebre’ls” en el període en què estaven al país. Els dos presidents van lamentar la decisió “unilateral” del Govern marroquí, sobretot les conseqüències per a les més de 30 empreses catalanes i flamenques que volien reforçar els seus vincles econòmics amb el Marroc.

D’altra banda, el síndic de greuges va qüestionar ahir l’Estat espanyol per la seua “persecució penal” a càrrecs sobiranistes.

Ortega i Rigau titllen de “política” la condemna pel 9-N ? Les defenses de l’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i de l’exconsellera Irene Rigau van al·legar ahir davant del Tribunal Suprem que la condemna que se’ls va imposar per organitzar la consulta sobre la independència del 9 de novembre del 2014 és “política i ideològica”. En els dos recursos de casació, els advocats van recordar que hi ha nombrosos precedents d’alts càrrecs que no van complir mandats del Tribunal Constitucional i no se’ls va investigar per això. A més, en el recurs, Ortega va demanar no ser inhabilitada per exercir càrrecs municipals. D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acceptar ajornar la declaració de Joan Josep Nuet però no les de Lluís Corominas i la lleidatana Ramona Barrufet.

tracking