SEGRE

POLÍTICA INDEPENDÈNCIA

Puigdemont plantejarà de manera formal a Madrid el referèndum i Rajoy torna a refusar-lo

El líder del PP el qualifica de “disbarat” || El president català assegura que “una persona molt influent dels Estats Units” amb la qual es va reunir li va dir que havia de complir la seua paraula

Puigdemont observa Joana Ortega davant de centenars de participants en l’assemblea de l’ANC.

Puigdemont observa Joana Ortega davant de centenars de participants en l’assemblea de l’ANC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que presentarà una proposta a l’Estat per negociar la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va anunciar ahir que la rebutjarà.

Puigdemont va fer l’anunci en la clausura de la V Assemblea de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va tenir lloc a Granollers, en la qual va instar el Govern espanyol que “aparti la mandra i els prejudicis i assumeixi la seua part de responsabilitat en la resolució del problema” que hi ha a Catalunya. Va fer una crida a l’Estat perquè “escolti i se senti interpel·lat per una part dels seus ciutadans” que li demanen l’exercici del dret de l’autodeterminació, i va reiterar que hi haurà referèndum.

Puigdemont, Homs, Llach i Forcadell, entre d’altres, van acudir a l’assemblea d’ahir a Granollers

També va revelar que durant el seu viatge als Estats Units es va reunir a porta tancada “amb una persona molt influent de la política nord-americana” i que aquesta li va dir que no podia fer una cosa diferent del que havia dit al Parlament de Catalunya. “Hi haurà data i pregunta. Només sumant es pot complir el somni del 2017”, va manifestar, mentre que va obrir la porta que les persones que finalitzin el procés d’independència no siguin presents davant del Govern, amb referència a possibles inhabilitacions.

Per la seua part, el cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va avançar poc després el seu rebuig a la proposta de referèndum a Catalunya. Va lamentar que hagi sigut impossible negociar amb algú que només vol que es faci el que ell diu. “A mi l’únic que m’ha plantejat el senyor Puigdemont és que vol fer un referèndum, i jo li he dit que el president del Govern [de l’Estat] ni pot fer un referèndum, perquè no és el titular de la sobirania nacional, que correspon al poble, ni jo tampoc vull fer-lo”, va afegir, i va assegurar que Puigdemont és conscient que no pot cedir a la seua pretensió.

Per a Rajoy, l’objectiu de Puigdemont és un “disbarat” perquè, en un món en el qual cada vegada hi ha més processos d’integració, creu que hi ha persones que volen caminar contra el signe dels temps.

Van assistir a l’assemblea de l’ANC, com a convidats, Puidemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; Lluís Llach, i Francesc Homs, entre d’altres.

tracking