SEGRE

TRIBUNALS

Jutgen la presumpta corrupció a Adigsa que Maragall va destapar en al·ludir al 3%

La Fiscalia demana penes d’entre any i mig i deu anys de presó per a set empresaris i excàrrecs de l’ens públic

Jutgen la presumpta corrupció a Adigsa que Maragall va destapar en al·ludir al 3%

Jutgen la presumpta corrupció a Adigsa que Maragall va destapar en al·ludir al 3%EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La trama de presumpte pagament de comissions en l’empresa d’habitatge de la Generalitat Adigsa arriba demà a judici, dotze anys després que la Fiscalia obrís una investigació arran de la polèmica insinuació de l’expresident català Pasqual Maragall que CiU cobrava comissions del 3%.

La Fiscalia demana penes d’entre any i mig i deu anys de presó per a set empresaris i excàrrecs d’Adigsa, per les presumptes irregularitats en l’adjudicació d’obres, una causa que va comportar la imputació de llavors president de l’empresa pública i exdiputat de CiU en el Parlament Ferran Falcó, encara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el va acabar exculpant el 2013.

El judici s’iniciarà demà a la secció 22a de l’Audiència de Barcelona, entre negociacions d’algunes defenses amb la Fiscalia per aconseguir un pacte amb què puguin beneficiar-se d’una rebaixa de la condemna, que amb tota probabilitat veuran atenuada per dilacions indegudes en la prolongada instrucció del cas.

La causa judicial d’Adigsa era coneguda fins fa poc com el "cas del 3%" ja que es va iniciar arran de la polèmica al·lusió al presumpte pagament de comissions a CiU amb la qual Maragall va sacsejar un ple parlamentari el 2005: "Vostès tenen un problema, aquest problema es diu 3%".

Tanmateix, li ha acabat arrabassant el nom la complexa causa que des de 2013 dirigeix un jutjat d’instrucció d’El Vendrell (Barcelona) sobre el presumpte finançament il·legal de CDC, a través de mossegades d’empresaris d’almenys un 3%, un cas en el qual hi ha investigats el tresorer de CDC Andreu Viloca, el seu antecessor Daniel Osàcar i altres càrrecs del partit.

La Fiscalia va iniciar la seua investigació sobre la presumpta trama corrupta d’Adigsa el 2005, dies després de les insinuacions de Maragall, però finalment només va trobar indicis d’una "mossegada" del 20% que l’empresari "penedit" José Antonio Salguero va confessar haver pagat a canvi de l’adjudicació d’obra pública d’Adigsa.

La causa va comportar la imputació del llavors president d’Adigsa i després diputat CiU en el Parlament Ferran Falcó, fins que el 2013 la magistrada del TSJC Núria Bassols va arxivar les actuacions en contra seu, en entendre que no estava al corrent de les irregularitats en l’empresa pública.

Setmanes després que exculpés a Falcó, l’expresident de la Generalitat Artur Mas (CiU) va fitxar com a responsable de política de Transparència de la Generalitat a Núria Bassols.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled, que va instruir el cas encara que no portarà el judici per estar centrat en el procés del Palau de la Música -que també es jutja el presumpte pagament de comissions de Ferrovial a CDC-, demana deu anys de presó per a l’exconseller delegat de Adigsa Josep Fontevila pels delictes de prevaricació, malversació i falsedat.

El ministeri públic també demana nou anys i sis mesos de presó per a l’exgerent de Adigsa Jordi Huguet i per a Jordi Sala, que era l’encarregat del mercat secundari de l’empresa d’habitatge públic.

Així mateix, sol·licita 5 anys de presó per al mitjancer José María Penin -parent llunyà del llavors conseller de Política Territorial Felip Puig, que en l’època dirigia el departament del qual depenia Adigsa-, per ser l’encarregat d’adjudicar les obres a empresaris afins, obviant les normes de contractació pública.

Per la seua part, Angel Egido i Jordi Honrubia, dos dels empresaris adjudicataris de les obres, afronten cinc anys de presó i any i mig el "penedit" José Antonio Salguero, que va denunciar el cas davant de la Fiscalia després que l’empresa pública deixés de pagar-lo, amb l’arribada del govern tripartit.

Segons el ministeri públic, els exresponsables d’Adigsa, que compartien "militància i activitats polítiques en CDC" amb Penín, van permetre a aquest mitjancer adjudicar "a dit" obres públiques a empresaris afins, unflant els pressupostos.

La Fiscalia sosté que Fontdevila va ordenar "capritxosament i injustificadament" el pagament d’entre 3.000 i 4.000 euros a Penín "en la pretesa retribució d’unes suposades tasques de taxació que mai no van existir" i se li va encomanar que encarregués obres de rehabilitació d’habitatge públic a contractistes privats.

D’aquesta forma, la Fiscalia creu que els acusats van desviar 120.031 euros d’Adigsa amb el sobrecost dels pressupostos, quantitat que ara demana tornin solidàriament els imputats, i uns altres 28.895 pels pagaments al parent de Felip Puig.

tracking