SEGRE

SOBIRANISME

El Govern pregunta als catalans “fins a quin punt és important obeir les lleis”

El CEO plantejarà també si els ciutadans estan disposats a allistar-se a l’Exèrcit || El sondeig es farà després que Llach anunciés sancions a funcionaris que no acatessin normes de ‘desconnexió’

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, instants abans d’iniciar-se un ple.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, instants abans d’iniciar-se un ple.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’òrgan de la Generalitat encarregat de realitzar enquestes, prepara un sondeig en el qual preguntarà als catalans “fins a quin punt és important obeir sempre les lleis i les normes” i si estan disposats a allistar-se a l’Exèrcit en cas de necessitat, entre altres qüestions. La pregunta pren rellevància a causa de l’actual moment polític que viu Catalunya, on s’ha instal·lat el debat permanent sobre el compliment de les lleis i sobre si el procés sobiranista pot arribar a completar-se d’acord amb la legalitat vigent.

El 2011 un 45% dels enquestats considerava “molt important” obeir sempre les lleis

Les més de 1.900 persones que hauran de respondre l’enquesta, segons figura al contracte, hauran de valorar de l’1 al 7 si consideren “gens important”, amb un 1, obeir sempre les lleis i les normes o si els sembla “molt important”, amb un 7.

El debat sobre el compliment de les lleis va tornar la setmana passada a la primera plana després que el diputat de Junts pel Sí al Parlament Lluís Llach va assegurar que el Govern de la Generalitat “sancionaria” els funcionaris que no vulguin aplicar les lleis de “desconnexió”. Aquestes declaracions van provocar les crítiques dels membres de l’oposició.

Una altra de les preguntes del qüestionari a la ciutadania és la següent: el Govern vol saber d’una escala de l’1 al 7 “fins quin punt és important estar disposat a servir en l’Exèrcit en temps de necessitat”.

Fonts del CEO consultades argumenten que es tracta de dos preguntes, entre d’altres, encarregades per la direcció general de Joventut de la Generalitat, interessada a conèixer la percepció que tenen els joves sobre aquest tema. El Centre d’Estudis d’Opinió puntualitza que no és la primera ocasió en què es pregunta sobre el compliment de les lleis i sobre l’Exèrcit, i recorden que la mateixa pregunta ja figurava en un sondeig que el Centre d’Estudis d’Opinió va realitzar el 2011. 

En aquella enquesta, amb una mostra de 2.100 persones i també amb una escala de l’1 al 7, un 45% considerava “molt important” obeir sempre les lleis, un 2,9 per cent dels enquestats ho veia com a gens important. Mentrestant, en la qüestió sobre la disponibilitat per servir a l’Exèrcit, un 34,1% considerava “gens important” allistar-se en temps de necessitat i un 15,2% considerava molt important fer-ho.

Carme Forcadell demana centrar els esforços a fer el referèndum La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va evitar aquest dilluns el debat sobre una possible declaració unilateral d’independència, ja que va al·legar que no fa “futurologia”, i es va centrar a defensar l’aposta pel referèndum, que creu que té un suport majoritari. Forcadell va realitzar aquestes declaracions abans que s’iniciés la manifestació de l’1 de maig a Barcelona, on va demanar “més competències” perquè el Govern i el Parlament de Catalunya puguin decidir els salaris i les condicions de treball dels ciutadans. La presidenta de la Cambra catalana va remarcar que en “aquests moments” una majoria de diputats del Parlament i de la societat catalana vol fer el referèndum independentista. “La majoria vol decidir el seu futur, ho continuarem fent, defensant el dret que els catalans puguem decidir el nostre futur,” va indicar Carme Forcadell.

tracking