SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El Govern acusa Espanya de posar traves a les empreses catalanes obstruint els seus viatges

Neus Munté assegura que el referèndum és el seu pla A i B || La Generalitat respecta l’aposta de l’ANC per una independència unilateral si l’Estat prohibeix la celebració de la consulta

Carles Puigdemont, Neus Munté i Joan Vidal, ahir a l’arribar al Consell Executiu.

Carles Puigdemont, Neus Munté i Joan Vidal, ahir a l’arribar al Consell Executiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Neus Munté, va acusar aquest dimarts el Govern central d’“obstrucció” als viatges de la Generalitat a l’estranger, i va atribuir a pressions de l’Estat la suspensió de la missió comercial al Marroc que tenia prevista el president Carles Puigdemont.

Va retreure al Govern espanyol que els perjudicats per la suspensió del viatge al país africà no és tant el Govern sinó les empreses catalanes que també havien de participar per estrènyer vincles comercials amb el Marroc. Puigdemont tenia previst realitzar juntament amb el ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, un viatge conjunt al Marroc del 7 al 9 de maig juntament amb empreses catalanes i flamenques, una missió que tots dos van decidir suspendre divendres al·legant que “cap dels responsables polítics marroquins podria rebre’ls”.

El Govern va recordar que el CIS ja ha preguntat anteriorment sobre saltar-se les lleis

També va acusar la diplomàcia espanyola als Estats Units de ser l’“ombra” del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en el viatge que està portant a terme en aquest país, i va advertir que aquesta actitud del Govern central no variarà els objectius que té la Generalitat de cara a promocionar-se a l’estranger.

Pel que fa al referèndum, Munté va afirmar que “el pla A i B” del Govern continua sent celebrar-lo i va destacar que l’Executiu català seguirà buscant un acord amb l’Estat. Va confirmar que el Govern preveu plantejar al Govern de l’Estat “una oferta” per “asseure’ns en una taula i parlar sobre el referèndum, que és una cosa que genera un ampli i transversal consens a Catalunya”.

A més a més, va exposar que l’Executiu català respecta que l’ANC a l’assemblea del cap de setmana passat aprovés un full de ruta per als propers mesos en el qual preveu advocar per la independència unilateral si l’Estat prohibeix la celebració d’un referèndum, “perquè és molt coincident amb la del Govern”, i va destacar que l’ANC, com l’Executiu català, posa molt èmfasi en el referèndum.

D’altra banda, l’oposició va criticar aquest dimarts la pregunta sobre quina importància donen els catalans a saltar-se la legalitat que el Govern català vol plantejar en el CEO. Ciutadans va afirmar aquest dimarts que el Govern planteja aquesta pregunta per “imposar” el seu discurs, mentre que el coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez-Maillo, va advertir l’Executiu que “complir la llei no és opcional”.

Per la seua banda, el PSC va considerar que és normal que el Govern vulgui preguntar-ho, però el que no veu normal és saltar-se l’esmentada llei. Al seu torn, Munté, va recordar que el CIS també ha preguntat en les seues enquestes del passat sobre l’opinió que mereix als ciutadans la importància d’obeir les lleis o sobre la conveniència d’allistar-se a l’exèrcit.

Detalls

Junqueras: El vicepresident critica Espanya a Miami. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, de viatge oficial als EU A, va criticar a Miami que el Govern espanyol impedeixi el referèndum. Cs va criticar que l’agenda de Junqueras no sigui pública.

Oposició: El PP insta el Govern a “assumir el seu fracàs“. Dirigents del PP van instar aquest dimarts Puigdemont i Junqueras a assumir el seu “fracàs” en la busqueda de suports internacionals per al referèndum.

Govern: Descarta ara per ara demanar aval a Venècia. La Generalitat descarta ara per ara demanar a la Comissió de Venècia que es pronunciï sobre com hauria de ser el referèndum català per ser reconegut internacionalment.

Balanç: Unes 400.000 firmes a favor de la consulta. Unes 400.000 persones han firmat el manifest a favor d’un referèndum a Catalunya que impulsa el Pacte Nacional pel Referèndum, una xifra que no és definitiva, ja que encara s’està en procés de comptabilitzar totes les firmes i encara es pot subscriure el manifest a internet.

El Prat: Insten Santamaría a disculpar-se pel caos. Neus Munté va instar la vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, a disculpar- se pel “caos” que van generar les llargues cues d’aquest cap de setmana a la zona de control de passaports de l’aeroport del Prat, i va exigir que sigui reconegut com un “aeroport de primera”.

Coma parla a la UdL de “ruptura amb el règim del 78” Joan Coma (CUP), regidor de l’ajuntament de Vic acusat per unes declaracions a l’ajuntament, acompanyat de Roger Santacana, militant d’Arran Països Catalans acusat i detingut per haver cremat fotos del rei, van oferir una xarrada aquest dimarts a la tarda a la Universitat de Lleida titulada Ruptura, desobediència i Països Catalans. L’acte estava organitzat pel sindicat d’estudiants SEPC, que els considera “acusats per allò que el règim del 78 considera delicte”.

Carles Puigdemont, Neus Munté i Joan Vidal, ahir a l'arribar al Consell Executiu.

Carles Puigdemont, Neus Munté i Joan Vidal, ahir a l'arribar al Consell Executiu.ÓSCAR MIRÓN

tracking