El suport del PNB als Pressupostos després de l’acord segellat aquest dimecres amb el Govern sobre la quota basca aplana l’aprovació dels comptes del 2017, que afronten al Congrés set esmenes a la totalitat per promoure un creixement econòmic que no arriba a la ciutadania, segons l’oposició. El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va defensar el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 i va demanar el suport a tots els grups tant en la votació avui de les set esmenes a la totalitat com durant el tràmit d’esmenes parcials, encara que “sense caure en la borratxera de la despesa pública”.
La jornada va estar protagonitzada per l’acord assolit entre el PNB i el Govern central per resoldre les seues discrepàncies pel que fa a la quota basca, que suposarà el pagament de 1.400 milions per qüestions pendents des del 2007. A més, la quota que paga el País Basc es redueix en 500 milions anuals. L’acord es va completar amb un pacte per al suport als Pressupostos que inclou, a més de la quota, una sèrie de mesures empresarials, d’infraestructures, principalment el compromís de construcció de la Y basca (AVE), i col·laboració entre administracions.
Els comptes de “transició”, no inclouen, segons Montoro “ni el setè cel ni set plagues” bíbliques, però va advertir que es mantindrà la contenció de la despesa malgrat les peticions de grups polítics i comunitats autònomes, perquè “hem sortit de la crisi que venia de la borratxera de la despesa pública i ja volen sortir de copes a celebrar-ho”. La frase va ser durament criticada per l’oposició, que la va comparar amb l’afirmació del president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en què acusava els països del sud d’Europa de “gastar-se tots els diners en copes i dones”.
Aquest dimecres van defensar les seues esmenes a la totalitat el PSOE, que va assegurar que la corrupció “ha tancat les portes al diàleg” i demana la derogació de la reforma laboral; Units Podem i les seues confluències, els portaveus de les quals van demanar la dimissió de Rajoy, mentre que Alberto Garzón va criticar que el creixement econòmic sigui compatible amb “la misèria microeconòmica” i ERC. Avui defensaran les seues esmenes de devolució el PDeCAT, Compromís i EH Bildu. Nova Canàries, l’únic vot de les quals podria ser clau per a l’aprovació dels Pressupostos, s’obre a negociar compensacions a les illes. Per la seua part, Ciutadans va rebutjar les esmenes perquè veuen els PGE com “un canvi de rumb”.