SEGRE

VOTACIÓ

Rajoy s'assegura el 'sí' del PNB al Pressupost per 1.400 milions més 500 d'anuals

Frenarà així les esmenes a la totalitat que es voten avui || Montoro indigna l’oposició al dir que “volen anar-se’n de copes”, expressió utilitzada davant de les seues demandes de més despesa pública

Rajoy

RajoyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El suport del PNB als Pressupostos després de l’acord segellat aquest dimecres amb el Govern sobre la quota basca aplana l’aprovació dels comptes del 2017, que afronten al Congrés set esmenes a la totalitat per promoure un creixement econòmic que no arriba a la ciutadania, segons l’oposició. El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va defensar el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 i va demanar el suport a tots els grups tant en la votació avui de les set esmenes a la totalitat com durant el tràmit d’esmenes parcials, encara que “sense caure en la borratxera de la despesa pública”.

La jornada va estar protagonitzada per l’acord assolit entre el PNB i el Govern central per resoldre les seues discrepàncies pel que fa a la quota basca, que suposarà el pagament de 1.400 milions per qüestions pendents des del 2007. A més, la quota que paga el País Basc es redueix en 500 milions anuals. L’acord es va completar amb un pacte per al suport als Pressupostos que inclou, a més de la quota, una sèrie de mesures empresarials, d’infraestructures, principalment el compromís de construcció de la Y basca (AVE), i col·laboració entre administracions.

L’acord per la quota es va completar amb mesures empresarials i el compromís de la ‘Y basca’

Els comptes de “transició”, no inclouen, segons Montoro “ni el setè cel ni set plagues” bíbliques, però va advertir que es mantindrà la contenció de la despesa malgrat les peticions de grups polítics i comunitats autònomes, perquè “hem sortit de la crisi que venia de la borratxera de la despesa pública i ja volen sortir de copes a celebrar-ho”. La frase va ser durament criticada per l’oposició, que la va comparar amb l’afirmació del president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en què acusava els països del sud d’Europa de “gastar-se tots els diners en copes i dones”.

Aquest dimecres van defensar les seues esmenes a la totalitat el PSOE, que va assegurar que la corrupció “ha tancat les portes al diàleg” i demana la derogació de la reforma laboral; Units Podem i les seues confluències, els portaveus de les quals van demanar la dimissió de Rajoy, mentre que Alberto Garzón va criticar que el creixement econòmic sigui compatible amb “la misèria microeconòmica” i ERC. Avui defensaran les seues esmenes de devolució el PDeCAT, Compromís i EH Bildu. Nova Canàries, l’únic vot de les quals podria ser clau per a l’aprovació dels Pressupostos, s’obre a negociar compensacions a les illes. Per la seua part, Ciutadans va rebutjar les esmenes perquè veuen els PGE com “un canvi de rumb”.

Detalls

  • La frase de la polèmica. Montoro va afirmar que “hem sortit de la crisi que venia de la borratxera de la despesa pública i ja volen sortir de copes a celebrar- ho”, de forma que es mantindrà la contenció de despesa malgrat les demandes de l’oposició. 
  • Suports. Cs, PNB, juntament amb el possible suport de Nova Canàries permetran previsiblement al Govern reunir els 175 vots que necessita per superar les esmenes a la totalitat, però en necessitarà un més per aprovar els Pressupostos. 
  • Rebutjos. Segons Bildu, el PNB permet al PP seguir amb les seues polítiques de corrupció. Compromís considera que l’acord de la quota és una “nova discriminació als valencians” i IU demana que els PGE no siguin “objecte de mercadeig”. 
  • Compromís. Malgrat que l’acord d’inversions del Govern amb el PNB no és només per al 2017, els bascos van assegurar que el compromís per donar suport als comptes és sols per a aquest any, i que no els compromet per als PGE de l’any que ve.

Rajoy planta ERC mentre defensava el seu rebuig El president del Govern, Mariano Rajoy, va seguir des del seu escó el debat de totalitat dels Pressupostos al matí i a la tarda fins que va pujar a la tribuna el portaveu d’ERC. Quan Joan Tardà va ser convocat per la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, per exposar la seua posició en defensa de l’esmena del seu grup al projecte del Govern, Rajoy es va aixecar del seu lloc i va abandonar l’hemicicle. Tardà va considerar que el projecte dels Pressupostos per a aquest 2017 suposa un “espoli” per a Catalunya, i va ratificar el seu vot en contra, encara que el ministre Cristóbal Montoro amenaci l’oposició amb “les set plagues bíbliques”. Durant la defensa a l’esmena a la totalitat presentada pel seu grup, va titllar els pressupostos com “una radiografia del fracàs, la mentida i l’estupidesa del nou-ric”. Montoro va incidir que Catalunya “continua sense accedir als mercats” per finançar el seu dèficit i que la Generalitat s’ha estalviat més de 18.000 milions d’euros amb els mecanismes de finançament especial posats en marxa durant la crisi, mentre que Tardà va criticar la falta d’inversió. Per la seua part, el PDe- CAT, que defensarà la seua esmena a la totalitat avui, va ratificar també el seu rebuig dels comptes.

tracking