SEGRE

Forcadell i Simó neguen haver transgredit el Constitucional

Han comparegut vint minuts cadascuna com a investigades per prevaricació i desobediència

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretàriade la Mesa Anna Simó.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretàriade la Mesa Anna Simó.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària de la Mesa Anna Simó han al·legat que no van transgredir les resolucions del Constitucional i han demanat l’empara judicial per garantir la seua "inviolabilitat" parlamentària, que creuen és una garantia de la "separació de poders". Segons han informat fonts jurídiques, Forcadell i Simó han declarat aquest dilluns com a investigades durant vint minuts cada una davant de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret, que les investiga per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional en permetre que el Parlament votés dos resolucions a favor d’un referèndum.

Ambdues investigades s’han acollit al seu dret a no contestar a les preguntes a la magistrada ni a la Fiscalia i han començat la seua declaració amb un al·legat inicial en el qual han demanat a ambdues instàncies judicials que emparin el seu dret a la inviolabilitat parlamentària i impedeixin que la causa segueixi endavant.

Forcadell i Simó, així com la resta de membres de la Mesa de JxSí i CSQP, són investigats per prevaricació i desobediència al TC, per permetre que el mes d’octubre passat, al terme del debat de política general, el ple del Parlament debatés i votés dos resolucions de JxSí i la CUP a favor d’un referèndum d’independència. Com ja va fer en la seua declaració del passat 16 de desembre, Forcadell -i en la mateixa línia Simó- ha adduït que la Mesa del Parlament no pot impedir els debats proposats per la cambra i, en aquest sentit, ha recordat que les resolucions a favor del referèndum recollien els assumptes que s’havien tractat en el debat de política general i als quals s’havia referit el mateix president català, Carles Puigdemont.

Després d’insistir en l’obligació del TSJC i de la Fiscalia de garantir la seua inviolabilitat parlamentària, un al·legat a què ni la jutgessa ni el ministeri públic no han contestat, Forcadell i Simó han assegurat que van actuar amb neutralitat en permetre les votacions, convençudes que no transgredien ni la sentència del TC en què prohibia desenvolupar la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015 ni les seues resolucions posteriors.

Per a això, han raonat que, en admetre a tràmit les resolucions pro referèndum, es van limitar a complir el seu "deure" d’acord amb el que estableix el reglament del Parlament, normativa que precisament la Fiscalia creu que obliga a la Mesa a "qualificar i declarar l’admissió o no" dels assumptes que han de ser debatuts en el ple, en aquest cas acatant la prohibició del TC.

Les investigades han detallat que l’admissió a tràmit d’ambdues propostes va ser posterior a un debat del ple, en el qual tant el president de la Generalitat com els grups van discutir sobre la convocatòria d’un referèndum d’independència a Catalunya, pel que necessàriament les resolucions havien de recollir aquesta qüestió.

Així mateix, han reconegut que el lletrat del Parlament va fer constar l’obligació de la Mesa de complir les resolucions del Constitucional, encara que ho va fer una vegada que aquesta havia pres ja la decisió d’admetre a tràmit les resolucions a favor del referèndum.

La defensa de Forcadell i Simó ha presentat avui davant de la jutgessa del TSJC un recurs contra la seua decisió de no resoldre, de moment, l’escrit que el seu advocat va presentar divendres passat demanant l’arxivament de la causa, invocant la inviolabilitat parlamentària.

Alegret va contestar a la petició de la defensa divendres passat, en una providència de tot just unes línies, que no és aquest el moment processal per resoldre la qüestió, encara que l’advocat, Andreu Van den Eynde, al·lega en el seu recurs que aquest assumpte ha de ser abordat pel TSJC com a qüestió prèvia en el procés, atesa la seua obligació de donar empara a les parlamentàries.

En el marc d’aquesta causa -que Forcadell acumula dos querelles de la Fiscalia per desobediència al TC-, la jutgessa interrogarà divendres vinent els membres de Mesa de JxSí Lluís Corominas i Ramona Barrufet, i el proper 12 de juliol a Joan Josep Nuet, de CSQP.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretàriade la Mesa Anna Simó.

Govern i diputats sobiranistes acompanyen Forcadell abans de declarar en el TSJCEFE

tracking