SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Forcadell veu atacats els seus drets de parlamentària

Denúncia de la presidenta de la Cambra, que avui declara davant del TSJC || Rebutja que la Mesa es pugui “autocensurar”

Carme Forcadell

Carme ForcadellEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va assegurar aquest diumenge que haver de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès debatre i votar resolucions sobiranistes, algunes de suport a un referèndum, està “vulnerant els drets” dels membres de la Mesa. Ho va dir en una entrevista en el 324 al costat de la secretària primera de la Mesa del Parlament, la diputada de JxSí Anna Simó, que està citada avui amb Forcadell davant del tribunal i que va recordar que la inviolabilitat parlamentària “no és un privilegi, és una garantia per blindar la separació de poders perquè els diputats puguin opinar i votar” sense ingerències del poder executiu o de lobbies. “És un dret no reconegut sols a l’Estatut sinó en la legislació internacional”, va afegir Simó, que va afirmar que la seua declaració davant del TSJC serà la primera ocasió en què entrarà en un jutjat.

Forcadell, Simó i la resta de diputats –Lluís Corominas (JxSí), Joan Josep Nuet (Sí que es Pot) i la lleidatana Ramona Barrufet (JxSí)– basaran la seua defensa en la necessitat de protegir, precisament, la inviolabilitat parlamentària com a principi garant de la llibertat d’expressió i del dret de participació parlamentària. Forcadell va rebutjar que la Mesa es pugui autocensurar a l’hora de permetre debats en el ple perquè “en un parlament s’ha de poder parlar de tot, i especialment del que importa i interessa als ciutadans”.

Els comuns estaran amb el Govern, encara que veuen el PDeCAT un “obstacle” per al referèndum

D’altra banda, el dirigent dels comuns Jaume Asens creu que el PDeCAT és un “obstacle” per ampliar el suport social al referèndum d’autodeterminació, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona, encara que el seu partit “mai es posarà del costat del Govern del PP” en cas de “xoc de trens” entre la Generalitat i l’Estat.

Per la seua part, des del PP, Javier Maroto, va titllar el procés independentista de “populista” i va acusar els dirigents que l’impulsen de voler enganyar els catalans i de no buscar solucions als problemes sinó fomentar la confrontació.

tracking