SEGRE

SOBIRANISME

Forcadell rebutja que “els poders de l'Estat” diguin de què s'ha de parlar al Parlament

La presidenta i la secretària de la Mesa, Anna Simó, neguen haver desobeït el TC i apel·len a la inviolabilitat parlamentària || Acudeixen a declarar al Superior de Justícia acompanyades per 2.000 persones

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretàriade la Mesa Anna Simó.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretàriade la Mesa Anna Simó.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària de la Mesa, Anna Simó, van demanar aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que empari la seua “inviolabilitat” parlamentària i van negar haver desobeït el Constitucional al permetre votar dos resolucions proreferèndum. Després de la seua declaració, Forcadell va remarcar que no admetrà que “els poders de l’Estat” siguin els que decideixin de què es pot parlar al Parlament i va proclamar que la Mesa no pot convertir-se en un “Tribunal Constitucional en miniatura” que faci la “feina bruta”.

Acompanyades per unes 2.000 persones, que es van concentrar a les portes del TSJC, entre les quals es trobaven membres del Govern com el president, Carles Puigdemont, Forcadell i Simó van declarar com a investigades davant de la jutge Maria Eugènia Alegret arran d’una querella de la Fiscalia, que les acusa de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional, al permetre que el Parlament votés dos resolucions a favor d’un referèndum.

Carreguen contra “la voluntat censora dels que volen coartar la llibertat del Parlament”

Totes dos, que no van contestar les preguntes de la jutge i del fiscal, van arrancar la seua declaració amb un al·legat en el qual demanaven tant a la magistrada com a la Fiscalia que complissin amb l’obligació de protegir la seua inviolabilitat com a parlamentàries, principi que, van afegir, és una garantia de la “separació de poders”.

Després de declarar, van comparèixer al Parlament en una roda de premsa en la qual van carregar contra “la voluntat censora d’aquells que volen coartar” la llibertat de la cambra catalana.“Que ningú en tingui cap dubte, no ens doblegarem a la voluntat censora d’aquells que volen paralitzar i coartar un parlament democràtic; continuarem garantint que el debat, el vot i la paraula segueixin sent pilar fonamental d’aquest Parlament”, va assenyalar Forcadell.

El Govern dóna suport a les imputades i l’oposició ho titlla de ‘performance’ El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que va formar part de la comitiva que va acompanyar Forcadell i Simó, va avisar que el Govern manté “ferm” el seu compromís amb el referèndum. L’ANC i Òmnium Cultural van llançar aquest dilluns una “caixa de solidaritat” que recollirà diners per poder finançar les multes que puguin rebre els dirigents independentistes com a conseqüència dels passos fets en el procés sobiranista. D’altra banda, els comuns i ICV van criticar la judicialització de la política, que per a Podem representa la “impotència” del PP sobre Catalunya i criden al diàleg. Per la seua part, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que el suport de membres del Govern i de partits independentistes a Forcadell respon al fet que l’estan usant de “parapet” per no veure’s afectats en causes judicials. A més, Ciutadans va titllar el suport a les parlamentàries de “performance” per pressionar els jutges. El PSC va afegir que la solució “no arribarà contravenint la llei o només amb la seua aplicació”. Per al PP, els que els donen suport són “el braç polític d’ETA” i l’“aristocràcia catalana”.

tracking