SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Només el PP vol deixar al Valle de los Caídos Franco

Diferències entre PSOE i Podem poden trencar la unitat en la demanda de treure’l || Demà es vota al Congrés

Alberto Garzón i Pablo Iglesias, ahir al Congrés.

Alberto Garzón i Pablo Iglesias, ahir al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Contra tot pronòstic, la proposició no de llei del PSOE que demana un nou impuls de la llei de Memòria Històrica i exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos no va concitar aquest dimarts el suport de partits d’esquerra com Podem o Esquerra Republicana de Catalunya, que creuen insuficient la iniciativa dels socialistes. Només el PP vol mantenir les restes del dictador al mausoleu.

El ple del Congrés va debatre aquest dimarts –encara que votarà demà dijous– aquesta proposició no de llei del PSOE, que, al no tenir rang de llei, no és d’obligat compliment per al Govern. Podem va amenaçar d’abstenir-se si no s’accepten les seues esmenes, el mateix que ERC, que fins i tot es planteja votar en contra davant d’una iniciativa que qualifica de “monument al cinisme polític”.

El PP acusa el PSOE de trencar pactes i “buscar titulars” amb el seu text per treure Franco del Valle

El PP s’oposa també a la proposta en el seu conjunt, mentre que Ciutadans està disposada a donar-hi suport, sempre que no s’acceptin les esmenes d’ERC i Podem. 

Així les coses i sempre que no s’atansin postures d’aquí a demà, la iniciativa no sembla que pugui tirar endavant pels vetos creuats.A banda de l’exhumació de les restes de Franco, la proposició no de llei dels socialistes reclama també traslladar José Antonio Primo de Rivera a un lloc “no preeminent” de l’edifici.

També demana l’elaboració d’un cens complet de les infraestructures realitzades amb treballs forçats per col·locar plaques en memòria dels represaliats, així com estudiar la creació de bancs de l’ADN per a la identificació de desapareguts. Suprimir qualsevol tipus de subvenció a entitats que enalteixin o defensin la dictadura o estudiar la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra els qui van defensar la legalitat republicana, són altres de les mesures.

PP i Podem s’emboliquen per Veneçuela i la corrupció El PP i Podem es van embolicar aquest dimarts en una discussió en la qual els populars van demanar al partit de Pablo Iglesias que “trenqui” els seus “ancoratges” amb el govern de Nicolás Maduro, mentre que els morats van acusar el partit del Govern d’utilitzar Veneçuela per ocultar el seu “aiguamoll” de corrupció. El PP defensa una proposició que exigeix l’alliberament de presos polítics a Veneçuela. Es dóna la circumstància, a més, que Izquierda Unida –integrada al grup d’Units Podem– votarà per primera vegada en aquesta legislatura de forma diferent a Podem, ja que ho farà en contra.

tracking