SEGRE

Rajoy diu que "ni tan sols Tarradellas" aniria contra la llei

Diu que l'única  via és proposar una reforma de la Carta Magna i tirar-la endavant

Rajoy, durant la sessió de control al Congrés.

Rajoy diu que "ni tan sols Tarradellas" aniria contra la llei amb el referèndumCongrés dels Diputats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimecres el PDeCAT que el referèndum sobiranista no es pot celebrar en el marc de la Constitució perquè seria "retorçar" la llei, i ha considerat que "ni tan sols el senyor Tarradellas no hagués fet això". Ha estat en la sessió de control al Govern del ple del Congrés, en resposta al portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, que li ha preguntat quina resposta té prevista donar a "la demanda de la societat catalana de decidir el futur polític de Catalunya amb un referèndum".

"Catalunya se sent nació. Catalunya exercirà el seu dret a decidir, més tard o més aviat. Hi ha coses que no poden evitar-se", ha subratllat Campuzano, que ha convidat a Rajoy a "abandonar tota esperança d’impedir el referèndum" a través del conflicte competencial i el codi penal i a asseure’s a dialogar.

Segons el parer de Campuzano, el que es necessita és "voluntat política i audàcia", com la que va tenir -ha postil·lat- Adolfo Suárez fa 40 anys pactant el retorn del president Josep Tarradellas i restaurant la Generalitat republicana abans de l’aprovació de la Constitució i sense un marc legal específic que l’emparés.

Rajoy, per la seua part, li ha retret que apel·lés al principi democràtic d’un hipotètic referèndum intentant dissociar-lo de la llei, "una cosa que no és admissible", ha avisat, perquè el més important en una democràcia és que tots estan subjectes "a l’imperi llei". "I no degués apostar per retorçar la llei", ha agregat Rajoy, abans de demanar-li que no utilitzés com a argument la figura de Suárez, que "mai no hagués liquidat la sobirania nacional i mai no hauria anat en contra de la unitat nacional". "I ni tan sols el senyor Tarradellas no hauria fet això", ha recalcat.

Rajoy ha assenyalat a més que els sobiranistes que han "organitzat aquest plantejament" han deixat molt poc marge, ja que només tenen voluntat per parlar que el referèndum "s’ha de celebrar sí o sí". El president del Govern ha apostat, "com la immensa majoria dels espanyols", per continuar vivint "junts tots com sempre", convençut que és "el millor per a tothom", i ha argumentat que així es va decidir quan es va aprovar la Constitució, quan, entre altres coses, es va afirmar la unitat de la nació espanyola i la sobirania nacional. Per això, ha insistit que és el conjunt dels espanyols el que ha de decidir sobre la qual cosa vol que sigui el seu país, abans d’apuntar el PDeCAT que si ells, que també van votar aquesta Constitució, canvien d’opinió, "estan en el seu dret", però la via és proposar una reforma de la Carta Magna i tirar-la endavant, per estar en una situació diferent.

El que a Rajoy no li sembla "gaire raonable" és que per "satisfer" les seues pretensions el Govern se salti la llei. "Cosa que evidentment -ha afegit- no ho puc fer, perquè a més no crec en això i en cap cas ho faria per una causa tan profundament injusta com és aquesta". "Ningú al món no prendria una decisió d’aquesta característiques", ha advertit, si bé ha precisat que, encara que la prengués, "seria igual" perquè la decisió en qualsevol cas correspon al Congrés i després al poble espanyol.

Durant la seua intervenció, Carles Campuzano ha rebatut les seues paraules i ha esgrimit el "principi democràtic sobre el qual se sustenta l’ordenació política" o les opinions de diferents constitucionalistes, com Francisco Rubio Llorente, que va dir que sí que era possible un referèndum. També ha argumentat Campuzano que no és només la demanda dels partits sobiranistes, sinó que és una petició de la immensa majoria de la societat catalana.

tracking