SEGRE

TRIBUNALS

El jutge Andreu processa a l'antiga cúpula de Bankia per la sortida a borsa

Tanmateix, arxiva les actuacions relatives als organismes reguladors i supervisors, amb la qual cosa exculpa l’exgovernador del Banc de España Miguel Ángel Fernández Ordóñez

Rato, en l’inici de la sortida a borsa de Bankia el 2011.

Rato, en l’inici de la sortida a borsa de Bankia el 2011.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha processat l’expresident de Bankia Rodrigo Rato, a l’exvicepresident José Luis Olivas, a l’exconseller delegat Francisco Verdú, a una trentena de directius, a BFA i a Bankia per la sortida a borsa de l’entitat, a l’entendre que es van falsejar els comptes anuals i hi va haver frau als inversors.

Tanmateix, arxiva les actuacions relatives als organismes reguladors i supervisors, amb el que exculpa l’exgovernador del Banc de España Miguel Ángel Fernández Ordóñez, a l’exsubgobernador Javier Aríztegui, a l’expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) Julio Segura i a l’exvicepresident Fernando Restoy.

En una interlocutòria que transforma les diligències prèvies, iniciades el 2012, en procediment abreujat, el titular del Jutjat central d’Instrucció número 4, Fernando Andreu assenyala que en els anys 2010 i 2011 els exresponsables de l’entitat van falsejar els comptes i van incloure dades falses al fullet informatiu de la sortida a borsa, que es va produir el juliol de 2011.

Al costat de Rato, Olivas i Verdú, Andreu inclou 31 persones físiques i jurídiques, entre elles el que fos conseller de l’entitat José Manuel Fernández Norniella i el soci de Deloitte Francisco Celma, pels informes favorables que va elaborar sobre els estats financers de Bankia, encara que arxiva la causa contra la firma auditora.

El magistrat destaca que els socis de Deloitte gaudeixen de prou autonomia respecte de la firma, que manté en la causa com a responsable civil, i Celma "va incomplir el deure de revelar aquelles irregularitats que podien afectar als interessos dels inversors".

També ha acordat el sobreseïment de la causa per als inspectors i tècnics del Banc de España Pedro Comín, Pedro González, Mariano Herrera i Jerónimo Martínez Tello, així com per als exconsellers de Bankia Atilano Soto i Luis Blasco Bosqued, que no van intervenir en les reunions del consell d’administració en les quals es van adoptar els acords investigats.

Segons sosté la interlocutòria, els administradors de BFA i Bankia "van aprovar uns comptes maquillats sobre la veritable situació de les entitats que administraven, que no reflectien la imatge fidel de les mateixes, de manera que no mostraven la veritable situació econòmica de l’entitat."

D’allà es va derivar "un evident perjudici tant per als que posteriorment van subscriure accions com per a l’Estat".

El jutge ha volgut destacar l’especial significació que aquest tipus d’infraccions té quan afecten l’interès general, com en el present cas, ja que "la seua repercussió en l’economia nacional és de tal intensitat que les seues crisis poden afectar seriosament l’estabilitat econòmica del sistema".

Per això cal procedir contra els membres del Consell d’Administració que van adoptar les decisions, perquè el seu deure era certificar la situació econòmica de l’entitat "mitjançant l’aprovació dels comptes que se sotmetien a la seua consideració" i adoptar "quantes cauteles i mesures de prevenció fossin necessàries".

Al contrari, el jutge afirma que els imputats van falsejar la informació del fullet informatiu de la sortida a borsa, per això els atribueix un delicte de frau als inversors; i és que en aquest cas no només es va produir un perjudici a l’inversor sinó per als accionistes que van comprar accions després del debut borsari.

Pel que respecta a l’arxiu de les actuacions sobre el Banc d’Espanya i la CNMV, Andreu assegura que "no s’ha acreditat" que els responsables d’ambdues entitats participessin en la formulació i aprovació dels comptes inclosos al fullet de la sortida a borsa.

No es pot exigir-li a la CNMV que constati pels seus propis mitjans la veracitat dels estats financers, i quant al Banc d’Espanya, es va limitar a no oposar-se a la sortida a borsa, una decisió que no va adoptar aquest organisme.

Del que s’acusa els imputats és de falsejar els estats financers de Bankia, però no es jutja si la decisió de treure-la a borsa era o no correcta, una cosa que "podria ser objecte d’examen i d’exigència de responsabilitat en un altre fòrum, però que manca de rellevància penal".

La interlocutòria consta de 253 folis, que resumeixen cinc anys d’investigació en què han comparegut 48 d’investigats i 40 testimonis, en una causa en la qual s’han personat 44 acusacions particulars.

tracking