SEGRE

PANORAMA

El ministre de Justícia i el fiscal general fan oïdes sordes a la petició de dimissió

Rajoy i Maza fan pinya entorn de Moix || L’oposició en demana el cessament per recobrar la credibilitat de la Fiscalia i “el seu cap” admet que coneixia les preferències de González sobre el fiscal anticorrupció

El fiscal general, ahir, en la compareixença davant la Comissió de Justícia del Congrés.

El fiscal general, ahir, en la compareixença davant la Comissió de Justícia del Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el fiscal general de l’estat, Manuel Maza, van descartar dimitir aquest dimecres malgrat que l’oposició va arremetre amb duresa contra la gestió que l’Executiu i la Fiscalia van fer del cas Lezo. El principal assenyalat, el fiscal en cap d’Anticorrupció, Manuel Moix, va rebre els avals de Maza i el del president del Govern, Mariano Rajoy. Un suport evidenciat en una jornada parlamentària gairebé monogràfica sobre corrupció i, més concretament, sobre el cas Lezo, amb l’esmentat Moix i el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, com a principals protagonistes. Malgrat el suport rebut, l’oposició va exigir la seua dimissió que, en el cas del PSOE, pretén a més reprovar el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Moix el consideren desacreditat per obstaculitzar les investigacions del cas que va portar a la presó Ignacio González, i Nieto per la sospita, encoratjada per l’escrit dels fiscals conegut dimarts, que va avisar el germà de l’expresident madrileny que eren investigats. Maza va ser taxatiu a l’exposar que no pensa dimitir ni cessar el fiscal anticorrupció al no apreciar “una sola dada objectiva” que el porti a dubtar d’ell. Però va admetre que, abans de nomenar-lo, va conèixer un enregistrament en el qual Ignacio González indicava que Moix era el seu favorit, però ni el va estranyar ni li va fer canviar d’idea. Va considerar “insòlita” la “capa de sospita” amb què es jutja la Fiscalia i va arremetre contra els mitjans de comunicació. De fet, una de les seues propostes és endurir la llei per evitar que es publiquin filtracions.

Per la seua part, Rafael Catalá va negar de nou cap interferència. “No hi ha ningú que truqui per telèfon per dir-li a un fiscal què ha de fer”, i va advertir que els diputats acusen el fiscal “del més greu” de què se’l pot acusar, de prevaricar. Tots els partits van exigir el cessament immediat de Maza perquè Fiscalia recobri la seua credibilitat, tret de Ciutadans, que creu que no ha de seguir però va preferir deixar que Maza actuï sense demanar-l’hi, segons va explicar el seu diputat Ignacio Prendes.

Les claus

  • “La situació és insostenible”. En aquests termes es va pronunciar la diputada d’ER C Ester Capella, que malgrat reconèixer que Maza sempre dóna la cara” i és un “bon bregador” hauria de coincidir amb ella que la situació actual “ja no s’aguanta”.
  • Demanen la dimissió de Nieto. El PSOE va demanar la dimissió del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, per “transportista de xivatades”, però el va assegurar que no tem ser imputat i que col·laborarà perquè se sàpiga la veritat.
  • Retrets a Maza pel 3%. Maza va denunciar els “retrets” en el possible relleu dels fiscals anticorrupció que investiguen el cas 3% (finançament il·legal de CDC), una decisió que, va insistir, encara no ha pres a falta de més informació. 

Detalls

  • Investigació:

El jutge no té proves de la “xivatada”

. El jutge Eloy Velasco i els fiscals del cas Lezo no tenen proves que acreditin la xivatada a l’expresident madrileny Ignacio González, la qual cosa els impedeix impulsar una investigació per identificar els seus autors. Els únics indicis que hi ha són una conversa sobre “una magistrada de la casa” que va alertar de les indagacions sobre González i la reunió de Nieto i Pablo González.

  • Lezo:

    Un edil del PP va alertar d’irregularitats.

    Un exedil del PP va acudir a la Justícia davant de les sospites de presumptes irregularitats que podien afectar càrrecs del Govern regional dirigit per Ignacio González i va aportar documentació sobre un suposat compte suís atribuït a l’expresident madrileny.

  • Gürtel:

    Demanen que Rajoy testifiqui per plasma.

    El PP, acusat com a partícip a títol lucratiu en el de la trama Gürtel, va sol·licitar que el president del Govern, Mariano Rajoy, testifiqui “a través del sistema de videoconferència al presentar- se els requisits exigits a la llei” perquè es compleixi aquesta possibilitat.

  • Desacord:

    Creen les comissions d’investigació del PP.

    El Congrés constitueix avui les comissions d’investigació sobre el suposat finançament irregular del PP i sobre la crisi financera i el rescat de les caixes d’estalvis, sense que aquest dimecres els grups parlamentaris fossin capaços de tancar un acord sobre les persones que els han de presidir. Jordi Xuclà (PDeCAT) es perfilava per dirigir la relativa a la caixa B del PP.

  • Culpen Catalá de la imatge de la Fiscalia i de nomenaments a la seua mida  Tots els grups al Congrés dels Diputats, a excepció del PP, van responsabilitzar Rafael Catalá de sustentar amb les seues decisions al capdavant del ministeri de Justícia l’aparença actual d’un Govern que nomena fiscals per sortir beneficiat en les causes per corrupció en què estan implicats destacats membres del PP. Segons van coincidir tots els portaveus a l’oposició durant la compareixença de Catalá en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, l’actual “incendi a la Fiscalia Anticorrupció” va derivar en una situació de descrèdit sense precedents tant del Ministeri Públic com de la justícia en general. Alguns dels diputats, entre ells el portaveu del PSOE Juan Carlos Campo, van situar l’origen del problema en la no-renovació de Consuelo Madrigal al capdavant de la Fiscalia Anticorrupció per la negativa a realitzar determinats nomenaments als quals sí que s’hauria avingut l’actual fiscal general com ho va ser el de Manuel Moix al capdavant d’Anticorrupció. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va preguntar a Catalá sobre el capítol de la renúncia de Madrigal i una conversa entre González i Eduardo Zaplana. Sobre aquest particular li va preguntar què passaria “si s’escoltés dos terroristes o narcotraficants” nomenar un fiscal.

    tracking