SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

El Congrés aprova treure Franco del Valle de los Caídos

El PP s’absté i ERC ho considera “un monument al cinisme” || A més, demanen democràcia i eleccions a Veneçuela

Imatge d’arxiu de la tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos, a Madrid.

Imatge d’arxiu de la tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos, a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés va aprovar aquest dijous una proposició no de llei del PSOE que insta el Govern estatal a ampliar la llei de Memòria Històrica per, entre altres coses, exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. La iniciativa va tirar endavant amb l’abstenció del PP i ERC.

Quan la iniciativa es va debatre en la sessió plenària de dimarts passat, Units Podem i ERC van supeditar el seu suport al fet que s’acceptessin les seues esmenes, però finalment el PSOE va decidir sotmetre a votació el seu text original forçant tots a retratar-se. Al final, Units Podem va decidir votar-hi “per responsabilitat”, encara que considera insuficient la proposta socialista, a la qual també han donat un suport crític el PDeCAT i el PNB. Tanmateix, ERC va optar per abstenir-se per no legitimar el que el seu portaveu, Joan Tardà, va defensar com un “monument al cinisme”, ja que els socialistes proposen ara el que van rebutjar el 2007, quan es va tramitar la llei de Memòria i ho va proposar l’oposició.

IU es desmarca per primera vegada del seu grup parlamentari en una votació aquesta legislatura

Per la seua part, el PP havia demanat que la iniciativa es votés punt per punt perquè estava disposat a donar suport a alguns com la creació d’un cens d’infraestructures construïdes per condemnats a treballs forçats. Però el PSOE va preferir que es votés tot d’una tacada i al final el PP es va abstenir. Al final, s’ha aprovat amb un únic vot en contra, el de la diputada del PP Celia Alberto, que es va equivocar.

A més a més, van aprovar un text pel qual exhorten el Govern de Nicolás Maduro a Veneçuela a respectar la democràcia i la separació de poders, a banda d’exigir-li convocar les eleccions que estan pendents i alliberar els presos polítics de manera immediata, amb els vots en contra d’ERC, IU i Bildu, i amb l’abstenció de Podem i les seues confluències. És la primera vegada en la legislatura que IU es desmarca del seu grup parlamentari a l’hora de votar.

tracking