SEGRE

CORRUPCIÓ

El jutge Andreu processa 32 alts càrrecs de Bankia per la sortida a borsa de l'entitat

Entre ells, Rato i Acebes, a qui acusa de falsejar els comptes i de frau || PP i PSOE pacten que dos diputats canaris presideixin les comissions sobre la caixa i el finançament dels populars

Rodrigo Rato a l’arribar ahir als jutjats.

Rodrigo Rato a l’arribar ahir als jutjats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va concloure aquest dijous la instrucció del cas Bankia sobre la sortida a borsa de l’entitat i va acordar el processament d’un total de 32 persones físiques, més dos de jurídiques, Bankia i Banco Financiero y de Ahorros SA (BFA). Entre les persones que preveu portar a judici, es troben l’expresident Rodrigo Rato, l’exconseller delegat Francisco Verdú, els consellers Jose Luis Olivas, José Manuel Fernández Norniella, l’exministre Ángel Acebes, que va ser conseller del BFA entre el juliol del 2011 i l’abril del 2012, i altres vocals, administradors o consellers de l’entitat els anys 2010 i 2011. Se’ls imputen delictes de falsedat en els comptes anuals d’aquests exercicis i frau als inversors.

El jutge procedeix també contra l’auditor extern de Deloitte Francisco Celma, pels dos informes favorables que va elaborar sobre els estats financers de Bankia, durant els mesos de la sortida a borsa de l’entitat. Respecte a Deloitte, com a persona jurídica, el magistrat acorda el sobreseïment i arxivament a l’entendre que va complir el sistema de control de qualitat. No obstant, Deloitte continuarà en la causa com a responsable civil.

Podem i el PSOE veuen en la petició de declarar per videoconferència del PP una falta de respecte

La interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional arxiva les acusacions contra els directius de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i del Banc d’Espanya, la imputació dels quals havia sol·licitat l’acusació popular. Queden fora de la causa, entre d’altres, l’exgovernador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i l’exvicepresident Javier Aríztegui.

En relació amb els càrrecs, a banda dels interrogatoris practicats, el jutge es va basar en els informes pericials obtinguts, que li permeten concloure que els estats financers individuals i consolidats de BFA al final de 2010 i 2011, així com els comptes anuals de Bankia d’aquests exercicis, no reflectien la imatge de la situació de l’entitat. El magistrat també considera que els consellers investigats van falsejar la informació econòmica que contenia el fullet informatiu elaborat per a la sortida a borsa.

D’altra banda, el PP i el PSOE van pactar les presidències de les comissions d’investigació sobre el rescat bancari i el finançament dels populars i el van realitzar sense el vistiplau de Cs i Podem, que van acusar els dos partits de tornar a “potinejar” per cobrir-se l’esquena. Els diputats dels dos partits canaris van ser els acordats per presidir aquests òrgans: Ana Oramas, de Coalició Canària, estarà al capdavant de la comissió de finançament de les caixes, i Pedro Quevedo, de Nova Canàries, serà el que dirigeixi la comissió que investigarà el finançament del PP.

Maza nega que els fiscals diguessin que Interior va avisar González

  • El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va defensar aquest dijous que “en absolut” els fiscals de l’operació Lezo buscaven atribuir una “xivatada” per part del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, a l’expresident de la Comunitat de Madrid i presumpte capitost de la trama Ignacio González, en el seu escrit remès al magistrat de l’Audiència Nacional Eloy Velasco, sinó que se n’ha fet una dolenta interpretació.

El PP defensa que Rajoy declari per plasma a Gürtel El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, va defensar aquest dijous que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, declari com a testimoni per videoconferència en el judici de la Gürtel per raons d’“ordre públic i seguretat”. Després d’assegurar que això és el “més raonable” davant d’una figura “tan important” com és el president del Govern, va recalcar que existeix un antecedent similar recent de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, que va prestar testimoni d’aquesta forma. Així es va pronunciar als passadissos del Congrés, després que el PP hagués presentat un escrit davant del tribunal en el qual sol·licita que la declaració de Rajoy com a testimoni sigui “a través del sistema de videoconferència, al presentar-se els requisits exigits en la llei” perquè es compleixi aquesta possibilitat. Per la seua part, la portaveu adjunta del PSOE, Isabel Rodríguez, va titllar de “falta de respecte” que Rajoy no vulgui “donar la cara” a l’Audiència Nacional. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també va carregar contra el president del Govern al voler “tornar al plasma” per declarar i ho va qualificar de “falta de respecte als ciutadans”. El dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que no l’estranya la decisió popular. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va indicar que considera que, si pogués, hauria demanat prestar testimoni com a testimoni “per SMS”.

tracking