SEGRE

SOBIRANISME

Puigdemont insisteix per últim cop a negociar un referèndum pactat

Assegura que el tornarà a demanar a Rajoy i el promourà igualment si no hi ha acord || Veu “impecable” la compra d’urnes i recorda que Andalusia va fer el mateix

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, i Carles Puigdemont, a la inauguració d’Automobile Barcelona.

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, i Carles Puigdemont, a la inauguració d’Automobile Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar aquest dijous que proposarà de nou amb “èmfasi i convicció” negociar el referèndum amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, quan el Pacte Nacional pel Referèndum acabi el seu treball.

En un dinar col·loqui de l’entitat Sobirania i Justícia, va retreure al govern de Rajoy que fins ara ha rebutjat buscar solucions i només ha volgut “formar part del problema”.

Puigdemont no ha anunciat la data i la pregunta del referèndum al voler negociar-les amb Rajoy

El Pacte Nacional pel Referèndum és una plataforma que busca suports a un referèndum acordat i preveu un gran acte el divendres 19 de maig, quan podria donar per acabat el seu treball, i llavors Puigdemont buscaria iniciar aquesta negociació.

Puigdemont va fundar el desembre de l’any 2016 el Pacte, que aglutina partits i entitats partidaris de la consulta, i des del mes de febrer ja ha recollit més de 400.000 firmes de ciutadans partidaris del referèndum, per reflectir-lo com una demanda transversal entre els catalans.

El president va dir que la negociació que busca amb Rajoy serà “l’últim intent” d’acordar una consulta i va advertir que, si fracassa, el referèndum a Catalunya s’organitzarà igualment amb totes les garanties que mereix una votació d’aquesta mena. Per a ell, la validesa del referèndum dependrà de “si els catalans se’l fan seu”, i va esgrimir que, amb una participació substantiva, que no va xifrar, la consulta tindrà validesa tingui o no l’aval del Govern central. També va dir que no ha anunciat encara la data i la pregunta del referèndum perquè està disposat a negociar-les amb Rajoy.

Així mateix, va afirmar que el procés de compra d’urnes per al referèndum que ha iniciat el Govern és “impecable”, i va dubtar que es pugui impugnar, perquè Andalusia va fer un procés de compra similar i no va passar res, va assegurar.

D’altra banda, el vicepresident primer del Paralment, Lluís Maria Corominas, i la secretària quarta, la lleidatana Ramona Barrufet (JxSí), estan cridats a comparèixer avui davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a investigats per un suposat delicte de desobediència, al no haver paralitzat una resolució independentista a la Cambra catalana.

Les claus

  • Rajoy i Puigdemont, junts. El president del Govern central, Mariano Rajoy, viatjarà avui a Barcelona per reunir-se amb els principals directius de la indústria de l’automoció a Espanya, amb els quals dinarà al costat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
  • “Llàgrimes de cocodril”. El líder del PSC, Miquel Iceta, va lamentar la “visió molt restrictiva” del Tribunal Constitucional a l’anul·lar la llei de Consultes Populars de Catalunya del 2010, aprovada pel tripartit, encara que va criticar que veu “molta llàgrima de cocodril” davant d’una decisió que, en tot cas, el PSC “acata”. 
tracking