SEGRE

TECNOLOGIA INTERNACIONAL

Massiu atac cibernètic a empreses d’Espanya, els EUA, el Regne Unit i fins a 74 països

Infecta i bloqueja els arxius i demana una recompensa econòmica en bitcoins || Telefónica i nombrosos hospitals britànics figuren entre les entitats afectades per un virus del tipus ‘ransomware’

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El que inicialment semblava un atac massiu d’un virus del tipus ransomware contra diverses multinacionals espanyoles, entre les quals hi havia Telefónica, va passar a convertir-se en un atac cibernètic a escala internacional, ja que va afectar altres països, com el Regne Unit, els Estats Units, Taiwan, Ucraïna, Rússia o Turquia, fins a arribar a setanta-quatre nacions afectades. Kaspersky estima que es van perpetrar més de 45.000 atacs cibernètics.

Segons el directiu director executiu de S21sec, Agustín Muñoz-Grandes, una empresa espanyola especialitzada en ciberseguretat, el ransomware, en aquest cas, és una variació del denominat Wannacry, un tipus de virus que s’instal·la en un ordinador, encripta i segresta tots els seus fitxers per, a continuació, demanar un rescat en bitcoins, una moneda virtual que no es pot rastrejar, segons va explicar.

El Wannacry va ser llançat contra diverses corporacions espanyoles i va afectar diversos ordinadors de la xarxa interna de Telefónica, cosa que va obligar la companyia a apagar tots l’equips de la seua seu central a Madrid, i va provocar que altres grans empreses activessin mesures preventives per evitar danys per aquest atac.

El Centre Criptològic Nacional (CCN) va admetre que l’atac massiu havia afectat diverses empreses espanyoles.

Tanmateix, el virus també va afectar institucions i firmes d’altres països, com ara nombrosos hospitals i centres mèdics britànics, principalment a Anglaterra, que van quedar bloquejats, i això els va obligar a derivar ambulàncies i pacients d’urgències a altres centres i cancel·lar visites. La divisió tecnològica del sistema públic del Regne Unit, NHS Digital, va assegurar que no hi ha constància que els historials clínics dels pacients haguessin quedat compromesos amb l’atac. La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va afirmar que les errades informàtiques que han patit hospitals i centres mèdics al Regne Unit són a causa d’un “atac internacional” més ampli. D’altra banda, segons l’empresa de seguretat russa Kaspersky, el virus va afectar setanta-quatre països i es van produir més de 45.000 atacs. També van indicar que Rússia va ser el país que va rebre el nombre més gran d’atacs. El director global de l’equip d’investigació i d’anàlisi de l’entitat, Costin Raiu, va indicar que el missatge que encapçala l’atac cibernètic està escrit en romanès, però no per un nadiu.

Els serveis de Telefónica als clients no es van veure afectatsTelefónica va aclarir ahir que, malgrat els problemes de seguretat que van patir diversos ordinadors de la seua xarxa interna, la xarxa externa de la companyia no es va veure afectada i el servei ofert als clients va funcionar correctament.

tracking