SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Puigdemont ajornarà data i pregunta si Rajoy accepta asseure’s a negociar la consulta

Realitzarà un últim oferiment per pactar el referèndum en una conferència a Madrid || El PDeCAT pretén crear “les Nacions Unides d’Europa”, en les quals Catalunya tindria un paper clau

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dialogant al costat del president del PDeCAT, Artur Mas, al Teatre Victòria.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dialogant al costat del president del PDeCAT, Artur Mas, al Teatre Victòria.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, portarà a terme l’última oferta per pactar el referèndum amb l’Executiu central el pròxim dia 22 de maig, quan viatjarà a Madrid al costat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, per oferir una conferència. Una demanda que, en cas de ser desatesa, portaria la Generalitat a activar la via unilateral. Al contrari, si l’accepta, Puidemont ajornarà data i pregunta.

Després que el Senat es negués al fet que tingués lloc la xarrada del president de la Generalitat, el Govern es va posar en marxa per trobar una alternativa. Així mateix, l’ajuntament de Madrid, presidit per Manuela Carmena, va oferir la Caja de Música per poder realitzar el col·loqui que servirà per demanar per última vegada al Govern central que s’assegui a negociar per acordar diversos aspectes del referèndum. Una negociació en la qual l’Executiu de Mariano Rajoy podria alterar diversos punts, com la data, les preguntes, les majories necessàries i l’execució del resultat després dels comicis. Tanmateix, el govern de Rajoy no sembla que pensi a moure’s gens ni mica de la seua posició de no negociar una consulta pactada.

Pascal va celebrar la victòria de Macron, ja que, segons ella, comparteix valors amb el PDeCAT

Paral·lelament, Puigdemont, en un acte amb alcaldes a Girona divendres, va assegurar que, si no hi ha cap resposta per part de Madrid, s’iniciarà la via unilateral perquè “l’absència de resposta seria una resposta”, encara que va precisar que n’hi hauria d’haver una “per respecte”.

D’altra banda, el PDeCAT va celebrar ahir una conferència per establir el “corpus ideològic” de la formació. En l’acte, Puigdemont i el seu predecessor en el càrrec i president del PDeCAT, Artur Mas, van debatre per primera vegada des del naixement del partit, el juliol del 2016, i van apostar per avançar cap a una Europa més cohesionada i crear “les Nacions Unides d’Europa”, en les quals Catalunya tindria un paper preponderant, al seu parer. Els dos dirigents també van assenyalar que l’actual model de la UE presenta “dèficits democràtics” que afavoreixen l’aparició del populisme i l’euroescepticisme.

Pascal situa el PDeCAT com “el gran partit central”La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va reivindicar, en el congrés del partit, la seua formació com “el gran partit central de la Catalunya del segle XXI”, i va assegurar que l’independentisme és el principal motor de canvi en la societat catalana, de la mateixa manera que ho va ser el nacionalisme al segle XX. La dirigent no va voler emmarcar el PDeCAT en la divisió entre esquerres i dretes, sinó que va proposar solucions, contraposant-lo als moviments de caràcter populista, que no aporten solucions, sota el seu punt de vista, dels quals va assegurar que la seua formació vol “fugir”. “El PDeCAT és un partit pulcre, d’exigència ètica i en acte de servei permanent: el partit que necessita Catalunya per arribar al nou Estat”, va destacar.

tracking