SEGRE

PARTITS

Díaz se n'anirà si no aconsegueix que el PSOE remunti i Sánchez s'agafa a l'abstenció

López reivindica el seu espai discrepant amb ambdós, però amb contínues apel·lacions a la unitat

Díaz se n’anirà si no aconsegueix que el PSOE remunti i Sánchez s’agafa a l’abstenció

Díaz se n’anirà si no aconsegueix que el PSOE remunti i Sánchez s’agafa a l’abstencióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha llançat avui la seua aposta: si amb ella el PSOE no aconsegueix remuntar, marxarà, ha promès en el debat amb els altres candidats, Patxi López i Pedro Sánchez, que l’ha assetjat amb la idea que l’abstenció a Rajoy ha estat el "pitjor dels errors".

Una Díaz centrada en assestar cops contundents contra l’exsecretari general -"el teu problema no sóc jo, ets tu", li ha arribat a dir- ha acaparat l’ofensiva, mentre que ell ha evitat més que ella el 'cos a cos’.

Entretant, López ha reivindicat el seu espai discrepant amb ambdós, però amb contínues apel·lacions a la unitat al mig del "foc creuat".

Des del principi Susana Díaz, amb successives interrupcions a Sánchez, s’ha centrat a retreure-li les seues "batzegades" ideològiques, les seues derrotes electorals i el seu personalisme, al que ell ha replicat que "per a cop de volant, el que es va donar l’1 d’octubre d’esquena als militants" i que "no es pot qüestionar diàriament el secretari general".

Sánchez, amb picades d’ull constants als afiliats, ha plantejat que en aquestes primàries el que es dilucida és "o curar o cronificar l’abstenció a Rajoy" i ha promès que, si guanya el 21 de maig, el primer que farà serà exigir la seua dimissió.

Díaz, que ha defugit aprofundir en l’assumpte de l’abstenció, ha dit que va ser una decisió "molt difícil" i "dolorosa", però que "l’arrel del problema són els 85 escons" en què es va quedar el PSOE liderat per Sánchez després de les segones eleccions.

En el seu afany per situar Díaz en una posició pactista amb el PP, Sánchez li ha recordat que ella és la candidata favorita dels votants 'populars’, mentre que a ell el prefereixen els electors socialistes, segons reflecteixen "aclaparadorament els estudis sociològics".

Per il·lustrar la seua idea, ha mostrat uns gràfics, mentre defensava que "al PP cal parlar-lo de cara, no de costat i mai des de baix".

Després de retreure-li una vegada i una altra les seues derrotes electorals, Díaz li ha replicat que no creu que al PP li convingui una candidata que li "guanya per deu punts a Andalusia" i que més aviat és a Podemos a qui interessa que Sánchez sigui de nou secretari general.

Entre les escasses al·lusions a la formació de Pablo Iglesias, Sánchez ha defensat per a Espanya la "via portuguesa", davant la "gran coalició" que ha identificat amb Díaz, i ha recolzat aliances autonòmiques com la de Javier Lambán a Aragó i Ximo Puig a la Comunitat Valenciana, perquè l’altra opció -ha advertit- és "unir-se a la dreta i esllanguir-se, la qual cosa és on ens han situat els responsables de l’abstenció."

Un altre dels moments més tensos s’ha produït a compte del model territorial i dels canvis d’opinió de l’exsecretari general sobre Catalunya com a nació, que li han criticat els seus dos adversaris, fins el punt que López li ha arribat a preguntar: "A veure, Pedro tu saps el que és nació?".

Díaz s’ha acarnissat amb aquest punt, acusant Sánchez de tenir "una visió per a cada dia de la setmana i fins i tot dinou, una per cada comunitat i ciutat autònoma".

Al contraatac, Sánchez ha al·legat que ell defensa l’"Espanya nació de nacions que defensaven Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero", en la qual és necessari "reforçar i reconèixer una pluralitat més gran".

Davant el PSOE de "rumb cert" que ha ofert Díaz i el que Sánchez vol "resituar a l’esquerra", Patxi López ha incidit que la seua candidatura representa un "projecte d’esquerra, sense complexos davant de la dreta i, sobretot, d’unitat."

Ha coincidit amb Sánchez que l’abstenció va ser un error, a la qual cosa aquest ha replicat que, si pensa així, podria haver renunciat ell també al seu escó. "Per coherència i credibilitat, jo avui estic a l’atur", ha recalcat.

Al bloc sobre model de partit, l’exsecretari general ha dit que ell "compartirà el poder amb la militància", mentre que Díaz ha parlat de "reforçar la participació" i López ha advocat per "implicar" els militants "en les decisions".

tracking