SEGRE

TECNOLOGIA

L'atac cibernètic afecta 150 països i es pot continuar estenent

Ja ha causat més de 200.000 ‘víctimes’ des de divendres || Alerten que continuarà creixent a partir d’avui, quan al tornar a la feina s’encenguin els ordinadors

Un usuari d’ordinador a Taipei, a Taiwan.

Un usuari d’ordinador a Taipei, a Taiwan.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’atac cibernètic global que es va desencadenar divendres ha deixat més de 200.000 afectats en almenys 150 països i els seus danys es poden continuar estenent a partir d’avui dilluns, quan moltes empreses i organismes reprenguin la seua activitat normal, va alertar aquest diumenge la policia de la Unió Europea, Europol.

Experts en seguretat informàtica van advertir a més que noves versions del virus informàtic que ha bloquejat desenes de milers d’ordinadors amb l’objectiu d’obtenir un rescat econòmic poden començar a propagar-se en els propers dies. Europol creu que l’atac cibernètic, d’una magnitud que les forces de seguretat europees no havien vist fins ara és obra de criminals, no de terroristes, i recomana actualitzar els sistemes informàtics per evitar ser víctima de noves infeccions.

Entre les empreses afectades als Estats Units es troba el gegant de les trameses FedEx

El software maliciós, que exigeix un pagament en la moneda digital Bitcoin per recuperar l’accés als ordinadors, ha colpejat centres de salut al Regne Unit, grans empreses a França i Espanya, la xarxa ferroviària a Alemanya, organismes públics a Rússia i universitats a la Xina, entre altres.

El director de la policia comunitària, Rob Wainwright, va advertir que el sector sanitari, les xarxes del qual treballen amb informació sensible dels pacients, és especialment vulnerable a atacs d’aquest tipus a molts països, encara que va recalcar que totes les empreses i institucions corren riscos si no es prenen mesures de protecció adequades.

D’altra banda, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) va explicar que s’han confirmat prop de 600 infeccions pel virus WannaCrypt, de les quals menys d’una desena hauria afectat empreses estratègiques. Això situa Espanya al lloc 18 en el rànquing per països infectats.

Trump va ordenar reunions “d’emergència” pel virus El president dels Estats Units, Donald Trump, va ordenar almenys dos reunions “d’emergència” arran de l’atac cibernètic global que es va desencadenar divendres, segons van informar aquest diumenge alts funcionaris de la Casa Blanca sota anonimat. El mateix divendres, l’assessor de seguretat nacional i ciberseguretat Tom Bossert va encapçalar una reunió del grup de resposta cibernètica del Govern federal, que ajuda les agències a coordinar-se davant d’atacs informàtics. Dissabte hi va haver una altra reunió, també liderada per Bossert, amb membres del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca i alguns dels integrants del gabinet ministerial de Donald Trump, d’acord amb el revelat per aquests alts funcionaris a mitjans com Politico i la cadena CBS. Entre les empreses afectades als Estats Units es troba el gegant de les trameses per correu FedEx. D’altra banda, segons va informar The New York Times, la vulnerabilitat EternalBlue, utilitzada pels autors de l’atac per propagar el virus, va ser filtrada a l’abril pel grup de hackers Shadow Brokers, que ha estat airejant a internet eines suposadament fetes servir per l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels EUA.

tracking