SEGRE

POLÍTICA

El debat del PSOE esdevé un encreuament de retrets i atacs entre Díaz i Sánchez

López apareix com a moderador entre els dos grans favorits || La presidenta andalusa diu que se n’anirà si no aconsegueixen que el partit remunti i l’exlíder centra les crítiques en l’abstenció davant Rajoy

Els candidats a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, Patxi López i Pedro Sánchez, poc abans del debat a Ferraz.

Els candidats a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, Patxi López i Pedro Sánchez, poc abans del debat a Ferraz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidata a la secretària general del PSOE i presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, i l’exsecretari general i aspirant a la reelecció, Pedro Sánchez, van protagonitzar aquest dilluns un debat tens i ple de retrets i al·lusions personals, fins al punt que la dirigent socialista va retreure-li al seu rival: “No menteixis, carinyo.”

Per la seua banda, l’exlehendakari Patxi López, arran del constant foc creuat dels contrincants, va exercir de pacificador i els va retreure a tots dos la fixació pel passat del partit alhora que va insistir en la necessitat de posar fi a la “baralla” entre socialistes.

Susana Díaz etziba a Pedro Sánchez: “El teu problema no sóc jo, ets tu”, pels seus girs i canvis

Els tres candidats es van enfrontar aquest dilluns en l’únic debat del procés de les primàries en el qual s’elegirà el futur líder de la formació el 21 de maig i que va estar marcat per les picabaralles entre Díaz i Sánchez. Tots dos van coincidir junts per primera vegada des del comitè federal de l’1 d’octubre que va acabar amb la dimissió de Sánchez, després de saludar-se cordialment i sense dir-se res abans de l’arrancada.

En diverses ocasions, el debat es va convertir més aviat en un duel en el qual, reiteradament, Sánchez va carregar contra l’abstenció del PSOE en la investidura de Mariano Rajoy, i Díaz, que s’hi va referir com a Pedro mentre que esmentava López com “el meu company Patxi”, va etzibar a Sánchez els mals resultats que va recollir el partit en les dos últimes eleccions generals quan ell era al capdavant.

Díaz va assegurar que si amb ella el PSOE no aconsegueix remuntar, marxarà. Una Díaz centrada a assestar cops contundents contra l’exsecretari general –“el teu problema no sóc jo, ets tu”, li va arribar a dir– va acaparar l’ofensiva, mentre que ell va evitar més que ella el cos a cos. Díaz, que va defugir aprofundir en l’assumpte de l’abstenció, va dir que va ser una decisió “molt difícil” i “dolorosa”, però que “l’arrel del problema són els 85 escons” en els quals es va quedar el PSOE liderat per Sánchez després de les segones eleccions.

Des del principi Díaz, amb successives interrupcions a Sánchez, es va centrar a retreure-li els seus “tombs” ideològics, les seues derrotes electorals i el personalisme, cosa a la qual ell va replicar dient que “per a cop de volant, el que es va produir l’1 d’octubre d’esquena als militants” i que “no es pot qüestionar diàriament el secretari general”.

Sánchez, amb picades d’ull constants als afiliats, va plantejar que en aquestes primàries el que es dilucida és “o curar o cronificar l’abstenció a Rajoy” i va prometre que, si guanya el 21 de maig, el primer que farà serà exigir-li la dimissió. En l’afany per situar Díaz en una posició pactista amb el PP, Sánchez li va recordar que ella és la candidata favorita dels votants populars, mentre que a ell el prefereixen els electors socialistes.

Un altre dels moments més tensos es va produir a compte del model territorial i dels canvis d’opinió de Sánchez sobre Catalunya com a nació, que li van criticar els dos adversaris, fins al punt que López li va arribar a preguntar: “A veure, Pedro, tu saps el que és nació?”.

Les claus

  • “Lliçó de democràcia”. El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, es va mostrar convençut que el debat mantingut pels tres candidats a les eleccions primàries ha estat “una lliçó de democràcia” per a la resta de partits polítics. 
  • Ciutadans. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va desitjar “el millor” al candidat que guanyi les eleccions primàries al PSOE, encara que es va preguntar si aquesta formació “serà un partit d’Estat capaç de modernitzar-se”. 
  • Podem: “Sumar forces”. El secretari d’Anàlisi Estratègica i Canvi Polític de Podem, Íñigo Errejón, va fer una crida al PSOE a “sumar forces”, sigui qui sigui el guanyador de les primàries, i tot per “treure el PP, que es comporta com una màfia”. 
  • El PSC demana cohesió. El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va demanar als candidats a liderar el PSOE que “no mirin pel retrovisor del que ha passat recentment” i treballin per tal de “cohesionar” la seua formació.

Mariano Rajoy demana serietat i no dedicar-se a instar-lo a dimitir El president del Govern, Mariano Rajoy, va expressar el seu respecte pel procés de primàries en què es troba el PSOE, però va demanar “responsabilitat i serietat” per arribar a acords en els assumptes importants per a Espanya en comptes de dedicar-se a demanar la seua dimissió. Rajoy va fer aquesta crida a la conferència de premsa que va oferir a Pequín a la finalització del fòrum econòmic i comercial sobre la Nova Ruta de la Seda i al ser preguntat per les paraules de Pedro Sánchez en el debat dels candidats liderar el PSOE que la seua primera mesura seria demanar la dimissió del cap de l’Executiu. Així mateix, va reiterar que, segons el seu parer, “no té el més mínim sentit” intentar paralitzar l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2017 perquè, segons va defensar Mariano Rajoy, “no beneficia absolutament ningú i perjudica moltíssima gent”. El PSC demana cohesió z El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va demanar als candidats a liderar el PSOE que “no mirin pel retrovisor del que ha passat recentment” i treballin per tal de “cohesionar” la seua formació.

tracking