SEGRE

FRANÇA

Macron nomena primer ministre el conservador Édouard Philippe

Tant republicans com socialistes recelen de l’elecció del nou president gal || Rebutgen que sigui un intent de cohabitació entre les formacions

Macron i Merkel van protagonitzar ahir la primera reunió del renovat eix francoalemany.

Macron i Merkel van protagonitzar ahir la primera reunió del renovat eix francoalemany.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Édouard Philippe va ser designat aquest dilluns com a primer ministre, malgrat que no forma part del partit polític del president, Emmanuel Macron, una decisió que tant Els Republicans, la formació de la qual procedeix, com el Partit Socialista van interpretar com un atac a les seues files.

Philippe, diputat de 46 anys, va començar la seua carrera política al Partit Socialista però anys després va decidir unir-se a l’exprimer ministre Alain Juppé en la fundació de la conservadora UMP, reinventada ara en Els Republicans. Juppé, al costat del qual Philippe va estar en les eleccions primàries, va ser el primer –i gairebé l’únic– a aplaudir el seu ascens a Matignon. “És un alcalde apreciat pels ciutadans, és un diputat que coneix els engranatges del poder i li desitjo bona sort”, va dir.

Els Republicans, en canvi, van emetre un comunicat en el qual van retreure l’elecció de Philippe i van aclarir que no és fruit d’una “coalició governamental” amb La República en Marxa, sinó “més aviat d’una decisió individual”. Així mateix, el primer secretari socialista, Jean-Charles Cambadélis, va advertir Macron que el grup socialista a l’Assemblea Nacional no donarà suport a un Govern encapçalat per un polític de la dreta.

Aposta davant de Merkel per una “històrica nova fundació” de la UE La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van mostrar aquest dilluns la seua determinació a revitalitzar l’eix francoalemany per aconseguir una UE més efectiva i protectora i aprofundir la integració de l’eurozona. En la primera visita oficial del francès a Berlín, tot just 24 hores després d’accedir al càrrec, els dos líders es van comprometre a posar tot de la seua part per millorar la compenetració entre les dos capitals per, en paraules de Macron, aconseguir una “històrica nova fundació” de la Unió Europa. “La nostra relació necessita més confiança i més resultats”, va opinar Macron, deixant entreveure que les relacions entre Angela Merkel i el seu antecessor, François Hollande, no van ser especialment properes i productives.

tracking