SEGRE

Reincidents en alcohol i drogues s'hauran de tractar abans de recuperar el carnet de conduir

Preveuen més controls en els matins dels dissabtes i diumenges en les vies més freqüentades per ciclistes

Un acte d'homenatge pels dos ciclistes de Seròs morts en ser envestits per un conductor begut.

Reincidents en alcohol i drogues s'hauran de tractar abans de recuperar el carnet de conduirSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els conductors reincidents en alcohol i drogues, és a dir, els que hagin comès dos o més infraccions d’aquest tipus en menys de dos anys, seran remesos a les autoritats sanitàries perquè avaluïn si tenen un problema d’abús o dependència d’aquestes substàncies abans de recuperar la vigència del seu carnet.

Aquesta és una de les mesures que el Ministeri de l’Interior, a través de la Direcció General de Trànsit (DGT), reforçarà i aplicarà de forma prioritària i contundent juntament amb altres per evitar, com ha ocorregut recentment, accidents mortals causats per conductors que s’havien posat al volant després de consumir alcohol o drogues. Ha estat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, qui ha explicat aquesta i altres mesures en la reunió que ha presidit del Comitè de Seguretat Viària, que aquest dimarts les analitza en una jornada de treball després de diversos atropellaments a ciclistes per conductors ebris.

Zoido ha dit que si s’estima que els reincidents -a qui se’ls aplicarà la pèrdua del carnet, com preveu la llei- poden tenir un problema d’abús o addicció a aquestes substàncies, han de ser tractats i avaluat per l’autoritat sanitària tal com preveu el Reglament General de Conductors, que en aquest aspecte s’ha aplicat en molt poques ocasions. I a aquesta mesura Zoido n’ha afegit una més que ha considerat rellevant: s’obriran procediments sancionadors per infracció a la normativa de trànsit si després d’haver-hi hagut un accident, el jutge arxiva les actuacions en la via penal. Si hi ha possibilitat de continuar amb la via sancionadora administrativa, es farà perquè el conductor infractor no quedi impune.

Zoido s’ha dirigit als membres del Comitè per recordar-los que el Ministeri ha estat molt sensible des del principi de la legislatura a l’accidentalitat dins del col·lectiu de ciclistes i, de fet, ja s’han senyalitzat 56 rutes segures per a aquests usuaris de la via, mentre que altres estan pendents de senyalització. El seu objectiu és facilitar i protegir el trànsit de ciclistes per les carreteres convencionals i reduir l’accidentalitat, per la qual cosa els senyals informen de períodes, trams i rutes amb elevada intensitat circulatòria de ciclistes, a més de limitar la velocitat.

Mesures a què Zoido ha unit altres com més presència de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil en les vies secundàries on hi ha més ciclistes els caps de setmana, o l’augment dels controls d’alcohol i drogues en els matins dels dissabtes i diumenges.

Zoido ha precisat|necessitat que es pretén incrementar en 100.000 els d’alcohol i en 30.000 els de drogues. Tot això dins d’un pla especial de vigilància amb mitjans aeris i terrestres que també inclou la identificació de les vies més freqüentades pels ciclistes.

El titular d’Interior ha explicat també altres actuacions previstes, com la realització d’un estudi en profunditat dels accidents dels últims anys en què s’han vist implicats ciclistes, amb les principals causes, tipologies, trams més perillosos, etc... Amb això, ha subratllat Zoido, es pot contribuir a salvar més vides.

Més campanyes preventives per donar a conèixer, sobretot als conductors, de la normativa que afecta als ciclistes, és una altra de les mesures que estudia el Comitè i que en complementaran d’altres ja en marxa com la d’"Ànimes ciclistes", on es reprodueixen les últimes rutes de persones que van morir quan muntaven en aquesta medi|mitjà. Segons Zoido, s’està treballant en una altra campanya de conscienciació basada en testimonis reals de persones que han tingut accidents o dels seus familiars, que s’emetrà abans d’estiu en ràdios|radis i televisions. A més, es fomentarà l’ús dels plafons|panells de missatge variable per incloure’n alguns de referits als ciclistes.

Així, els dissabtes i diumenges al matí, que són les jornades amb més trànsit de bicicletes a les carreteres, s’inseriran als plafons|panells missatges perquè els conductors sàpiguen, per exemple, que han de deixar 1,5 metres de distància per avançar una bici, que es pot depassar|excedir la línia contínua en aquest cas o que els ciclistes poden circular en paral·lel.

També es potenciarà l’ús de l’aplicació de la DGT Comobity, que avisa amb anterioritat a la resta dels usuaris de la presència de ciclistes al seu recorregut. ja hi ha més de 21.000 usuaris i 58.000 avisos, segons ha ressaltat el ministre, que ha valorat les bondats d’aquest sistema.

Un total de 58 ciclistes van morir el 2015, últim any tancat en dades de sinistralitat, 17 menys que el 2014.

Quant al que va d’any, només es té dades de les carreteres interurbanes, on han perdut la vida 18 ciclistes, 3 més que a la mateixa data de l’any passat.

tracking