SEGRE

CORRUPCIÓ

Catalá, primer ministre reprovat pel ple del Congrés i per aclaparadora majoria

La Cambra censura també el fiscal general de l’Estat i el fiscal en cap d’Anticorrupció || El rebuig de tota l’oposició no té efectes a la pràctica, ja que Mariano Rajoy manté el seu suport

Catalá, ahir durant el debat de la seua reprovació, va deixar clar que no pensa dimitir.

Catalá, ahir durant el debat de la seua reprovació, va deixar clar que no pensa dimitir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés va reprovar aquest dimarts amb el suport de tots els grups de l’arc parlamentari, tret del PP, el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza; i el fiscal en cap d’Anticorrupció, Manuel Moix. Catalá es converteix en el primer ministre en exercici censurat per la Cambra Baixa. La socialista Magdalena Álvarez, exministra socialista de Foment, va ser reprovada pel Senat, mentre que el popular Jorge Fernández Díaz ho va ser com a ministre de l’Interior, però en aquest cas en comissió.

La Cambra va avalar aquest dimarts la moció de reprovació presentada pels socialistes contra Catalá per la seua “responsabilitat política directa” en el cas Lezo i en els nomenaments “a dit” de Maza i Moix, així com per “posar el ministeri de justícia al capdavant d’una estratègia de defensa dels corruptes del PP”. No obstant, aquesta iniciativa no és vinculant per a l’Executiu, de manera que el president del Govern, Mariano Rajoy, no està obligat a cessar-lo.

Malgrat no tenir valor jurídic, els grups van recordar a Rajoy que “un govern demòcrata ha d’atendre el mandat de la Cambra que li atorga la confiança”, de forma que –van advertir– no “li queda cap altre remei que cessar-lo”. “No pot estar ni un minut més”, va dir la socialista Isabel Rodríguez, que va demanar a Rajoy que “cessi immediatament” Catalá, que va acusar de trucar als corruptes, en al·lusió al missatge que va enviar a Ignacio González, i de formar part d’un pla per protegir els corruptes del seu partit. El PP va replicar que “el partit dels ERO” no té autoritat per reprovar Catalá i els fiscals, i Podem va aprofitar el debat per criticar el PSOE la seua negativa a donar suport a la moció de censura contra Rajoy. El PNB va reclamar “prendre decisions que regenerin la confiança ciutadana” en la Justícia, i Ciutadans va avisar que no es conforma amb la reprovació, sinó que proposarà reformes per assegurar la independència de la Justícia i recuperar la confiança ciutadana.

Per la seua part, ERC i PDeCAT van vincular el seu suport a la reprovació amb el rebuig del paper de Justícia i de la Fiscalia contra el procés. Catalá va recordar que només el president del Govern pot nomenar i cessar ministres. “Això és allò veritablement democràtic”, va sentenciar, descartant la seua dimissió.

Cas Lezo

  • Juan Miguel Villar Mir i la dona de González, entre els investigats. El jutge Eloy Velasco ha citat a partir del dia 12 de setembre 51 investigats en el cas Lezo, entre ells l’empresari Juan Miguel Villar Mir; la dona d’Ignacio González, Lourdes Cavero; el seu pare Pablo González; dos nebodes, i l’exgerent del Partit Popular madrileny Beltrán Gutiérrez, ja imputat a Púnica. Així doncs, s’eleva a 68 la xifra total d’investigats a Lezo i Velasco divideix el procediment en sis peces, en cinc de les quals hi ha imputat l’expresident madrileny Ignacio González, a la presó des del 21 d’abril.

Cas Púnica

  • Finançament irregular. El sumari de Púnica reflexa un sistema de finançament irregular amb el qual el PP madrileny dirigit per Esperanza Aguirre hauria sufragat les campanyes municipals i autonòmiques del 2007 i el 2011 i les generals del 2008 i que, segons Fiscalia, assoliria els 4,9 milions d’euros.
  • La llibreta de González. La investigació part d’una llibreta de Francisco Granados i de la documentació intervinguda a l’exgerent del PP madrileny Beltrán Gutiérrez. Segons l’UCO, posa de manifest una comptabilitat B de despeses electorals “que revela la superació sistemàtica dels límits de despesa així com nombroses irregularitats, moltes amb rellevància penal”.

Cifuentes, assenyalada per la Guàrdia Civil però sense imputació del jutge La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil demana investigar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, pels presumptes delictes de prevaricació i suborn en relació amb les adjudicacions del servei de cafeteria, cuines i menjadors de l’Assemblea de Madrid a l’empresari Arturo Fernández els anys 2009 i 2011. L’UCO relaciona aquestes adjudicacions amb donacions del llavors vicepresident dels empresaris madrilenys a Fundescam, fundació del PP de Madrid, que haurien servit per finançar irregularment campanyes electorals, segons es va conèixer aquest dimarts. Hores després, el jutge d’instrucció del cas Púnica, Eloy Velasco, va descartar de moment tenir com a investigada en la instrucció Cifuentes. Fonts judicials consultades i la Fiscalia Anticorrupció, igualment preguntada per aquest assumpte, van explicar que una cosa és la menció que puguin realitzar els investigadors i una altra la valoració jurídica de les seues indagacions. Reaccions La mateixa Cristina Cifuentes va dir que no permetrà que ningú posi en qüestió la seua honorabilitat i que l’informe de l’UCO no té “cap valor jurídic”. El president de Ciutadans, Albert Rivera, la va instar a donar explicacions en l’Assemblea de Madrid sobre el presumpte finançament il·legal del PP perquè les afirmacions de la Guàrdia Civil sobre ella són “greus” des del punt de vista polític. El PSOE va convidar Ciutadans a trencar el pacte que sustenta la presidenta madrilenya i Podem va urgir socialistes i la formació taronja a donar suport a la censura contra Cifuentes.

tracking