SEGRE

SOBIRANISME

El Govern estudia l'1 d'octubre com a data més probable per celebrar el referèndum

L’anunci es farà la setmana vinent si l’Executiu central rebutja l’última oferta de negociació || Els populars qualifiquen d’“última agonia d’un projecte fracassat” el possible calendari

La consellera Meritxell Borràs

El Govern estudia l'1 d'octubre com a data més probable per celebrar el referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estudia el diumenge 1 d’octubre com a data probable per al referèndum i es preveu que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho anunciï la setmana que ve si el Govern central rebutja l’última oferta per negociar que ell llançarà dilluns des d’una conferència a Madrid, segons fonts de JxSí.

Segons va publicar La Vanguardia, l’elecció de l’1 d’octubre es considera la més lògica tenint en compte que el diumenge anterior és la festivitat de la Mercè, mentre que el diumenge següent, dia 8, està molt a prop del festiu de la Hispanitat, 12 d’octubre.

El Govern no anunciarà la data fins a tenir una resposta “clara” de l’Executiu central

Tanmateix, les esmentades fonts remarquen que “tot és molt variable” i recorden que Puigdemont va reiterar en diverses ocasions el seu compromís de celebrar el referèndum no més enllà de la segona quinzena de setembre. Sí que està sobre la taula que Puigdemont anunciï la data del referèndum la setmana que ve si el Govern central no vol negociar i que el decret de convocatòria es firmi abans de les vacances, i probablement en l’última reunió del Consell Executiu.

La portaveu del Govern, Neus Munté, va explicar que no anunciaran la data del referèndum fins a tenir una resposta “clara” del Govern de Rajoy a la conferència de Puigdemont dilluns vinent a Madrid per intentar acordar la consulta. “Esperarem a conèixer la resposta del Govern central abans de fer el següent pas. Actuarem amb la voluntat que volem dialogar i parlar, i entenem que l’acord és possible”, va subratllar en roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Per la seua part, la portaveu adjunta del PSC al Parlament Alícia Romero va recordar a Puigdemont que “no es pot celebrar un referèndum il·legal” i va descartar valorar “suposicions i fantasies” relacionades amb la data d’una hipotètica consulta.

Pronunciarà la conferència ‘Referèndum per a Catalunya. Invitació per a un acord democràtic’

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar a Rajoy que impedeixi la celebració del referèndum, en comptes de “mirar cap a un altre costat” com, segons el seu parer, va fer amb la consulta celebrada el 9 de novembre del 2014.

Al seu torn, el portaveu dels populars, Rafael Hernando, va reiterar que la consulta “no se celebrarà” i, davant de les informacions que apunten a la possible data de la seua celebració, va assegurar que es tracta de les “l’última agonia d’un projecte fracassat que es manifesta amb més virulència al final del seu procés”.

D’altra banda, el PDeCAT interpel·larà avui la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre l’anomenada operació diàleg llançada per l’Executiu dels populars per frenar els plans del Govern de convocar un referèndum. D’aquest debat sorgirà una moció que es votarà al juny en el Ple del Congrés.

Margallo acusa Puigdemont d’“elevar la temperatura” L’exministre d’Assumptes Exteriors José Manuel García-Margallo va assegurar aquest dimarts que la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de dilluns a Madrid en la situació actual contribueix a “elevar la temperatura” i va assegurar que si encara fos ministre no hi aniria. En la presentació a Barcelona del llibre Cabòries des d’una galàxia ben llunyana, del diputat de Junts pel Sí al Parlament Germà Bel, García-Margallo va al·legar que en l’actual situació “tot el que sigui elevar la temperatura no és bo” perquè cal “procedir a un desarmament verbal”. I segons el seu parer la conferència de Puigdemont a Madrid, en la qual preveu exposar la seua última oferta a l’Estat per acordar un referèndum sobre la independència de Catalunya, “no contribueix a rebaixar la temperatura”. “Si jo fos ministre, no hi assistiria”, va assegurar l’exministre García-Margallo. Paral·lelament, el ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar que la independència de Catalunya és “irracional” i va garantir que no tindrà lloc.Per la seua part, la Generalitat va enviar una invitació al president del Govern central, Mariano Rajoy, perquè acudeixi a la conferència sobre el referèndum que pronunciarà a Madrid Puigdemont. El Govern també va convidar altres personalitats i membres d’altres formacions polítiques al col·loqui que tindrà lloc dilluns vinent a la Caja de Música i que es titularà Referèndum per a Catalunya. Invitació per a un acord democràtic.

Les claus

  • La CUP veu una sola via. El diputat de la CUP Benet Salellas va defensar aquest dimarts que l’únic camí és el referèndum unilateral.
  • Girona recolza els càrrecs. La Diputació de Girona va aprovar en el ple d’aquest dimarts una moció per donar suport als càrrecs inhabilitats pel procés.
  • Dades fiscals legals. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) ha conclòs que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) “no tracta dades identificatives, ni de caràcter tributari, que hagin estat obtingudes de manera irregular o il·legal”. Respon així a la polèmica del cas Vidal.
  • El TC admet el recurs. El Tribunal Constitucional va admetre aquest dimarts el recurs dels socialistes contra la partida dels Pressupostos del Govern per a la consulta. 

Fiscalia es querella contra Borràs per la compra de les 8.000 urnes La Fiscalia es va querellar aquest dimarts contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per prevaricació, desobediència i malversació, per la seua “voluntat rebel” a l’iniciar el procés de compra d’urnes. La querella, que també s’adreça contra el secretari general de Governació, Francesc Esteve, la va interposar la Fiscalia de Catalunya per ordre del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. Per la seua part, Borràs manté la licitació per a la compra de les 8.000 urnes i va afirmar que, “estem davant d’un Estat urnofòbic”. Borràs va rebre suport per part del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras: “Res d’això és delicte”, va dir en aquest sentit.

tracking