SEGRE

POLÈMICA

Trump, orgullós de donar a Rússia informació sensible de seguretat

Malgrat que el mateix gabinet del president ho havia desmentit || Dades restringides als seus propis aliats sobre la lluita contra el terrorisme de l’Estat Islàmic

Imatge d’arxiu del president dels EUA, Donald Trump.

Imatge d’arxiu del president dels EUA, Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va considerar aquest dimarts “molt, molt profitosa” la trobada mantinguda la setmana passada amb el ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, envoltada en la polèmica per la suposada filtració d’informació classificada.

Trump va reconèixer en un tuit que va compartir dades i que està en el seu “absolut dret”, però l’assessor de Seguretat Nacional, H.R. McMaster, va aclarir davant dels mitjans que la conversa va ser “completament apropiada” i no va suposar cap “bretxa” en matèries clau. “Com ha dit el general McMaster (...), vam mantenir una gran trobada amb el ministre d’Exteriors”, va explicar Trump, que espera “molts èxits” de cara als propers anys si s’aprofundeix en la col·laboració. “La nostra lluita és contra Estat Islàmic”, va advertir el president durant una compareixença amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, que va subratllar davant del líder nord-americà que “no hi ha lloc” per a grups “terroristes” com les YPG kurdes.

Donald Trump va revelar informació altament classificada al ministre d’Exteriors Lavrov

Segons el Washington Post, que va citar alts càrrecs, Trump va revelar informació altament classificada a Lavrov i a l’ambaixador rus, Serguei Kisliak, que havia estat proporcionada als Estats Units per un dels seus aliats internacionals sense autorització per compartir-la amb el Kremlin. Aquesta informació hauria arribat a la Casa Blanca arran d’un intercanvi d’Intel·ligència considerat altament sensible, tant que els seus detalls es van ocultar als altres aliats i han estat restringits fins i tot dins del Govern dels Estats Units. A més, aquesta revelació deixa en evidència el gabinet de premsa, que havia negat la filtració.

Rússia és un dels principals aliats internacionals del règim de Bashar al-Assad, al qual dóna suport amb tropes sobre el terreny, força aèria i equips militars, d’aquí la preocupació perquè aquesta informació pugui arribar al Govern sirià i comprometre les capacitats d’Intel·ligència d’aquest soci dels Estats Units.

La meitat dels nord-americans vol el cessament del president El 48% dels nord-americans volen que s’iniciï un procés de destitució o impeachment contra Donald Trump, segons una enquesta de l’empresa demoscòpica Public Policy Polling publicada ahir. Aquest percentatge és més gran al 41% que s’oposa que se sotmeti Trump a un judici polític, que tan sols s’ha iniciat en dos ocasions en la història nord-americana. El Congrés va iniciar però mai va culminar l’impeachment dels presidents Andrew Johnson (1829-1837) i Bill Clinton (1993-2001), mentre que la possibilitat del judici polític va forçar la dimissió de Richard Nixon l’any 1974. Segons indica el sondeig, després que Donald Trump acomiadés el director de l’FBI James Comey, només el 43% dels enquestats considera que Trump finalitzarà els primers quatre anys de mandat.

tracking