SEGRE

PANORAMA

Divisió al si de Junts pel Sí al Parlament per l'acusació contra CDC en el 'cas Palau'

ERC vota amb la resta de partits a favor d’assenyalar Convergència mentre que el PDeCAT s’absté i carrega contra el pacte fiscal-Millet-Montull || El Consorci del Palau manté la seua postura en el judici

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant el ple del Parlament.

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant el ple del Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar aquest dimecres dos propostes de resolució en les quals s’insta el Govern a canviar d’estratègia i acusar CDC pel cas Palau, votacions en les quals els diputats d’ERC i Demòcrates de Catalunya van deixar sols els seus socis del Govern, el PDeCAT, que es van abstenir. Junts pel Sí va evidenciar la forta divisió que li genera aquesta qüestió. Segons Gerard Gómez (ERC), el Govern ha aprovat moltes mesures contra la corrupció, per la qual cosa “per coherència, i per lleialtat amb el Govern i amb el Parlament” els diputats del seu partit van votar a favor d’acusar CDC.

Va recordar també que ERC no ha tingut cap condemnat per corrupció i desitja “una república neta que acabi amb els mercadejos de l’autonomisme”. Des del PDeCat, Albert Batet va argumentar que la seua abstenció és per complir la màxima que “no tot val en política”, per “no fer seguidisme” de la Fiscalia que va pactar amb dos persones que “són delinqüents confessos”.

Per part dels grups proponents de les resolucions, CUP i CSQEP, Lluís Rabell (Sí que es Pot), va advertir el Govern que la seua decisió de no acusar CDC és “altament política”, i deixa en “dubte” el paper de l’executiu de vetllar per les institucions. Va considerar que “no s’afirma políticament” que el Govern vulgui “tapar” la responsabilitat de Convergència. Des de la CUP, Benet Salellas va demanar “no barrejar la guerra bruta de l’Estat contra l’independentisme, amb la guerra contra la corrupció”, i va afegir que “escudar-se en el rebuig dels pactes amb la Fiscalia, no només no té sentit sinó que és contrari a l’objectiu d’evitar situacions d’impunitat”.

D’altra banda, el Consorci del Palau va mantenir la seua posició de no acusar CDC en el judici per l’espoli de la institució per part del seu expresident Fèlix Millet i la seua mà dreta, Jordi Montull, durant el tràmit de presentació de les conclusions definitives (vegeu la pàgina 20). Segons fonts jurídiques, amb aquest tràmit es consideren definitives les conclusions del Consorci, tot i que encara hi ha la possibilitat que modifiqués aquesta postura si ho plantegés a la sala amb prou fonamentació jurídica. A més el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens i el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i es reuniran en els propers dies de cara a la reunió del Consorci de dimarts, en la qual el Govern d’Ada Colau demanarà al Govern que acati el “mandat clar i rotund” del Parlament per acusar CDC.

Tres de JxSí voten en contra, entre ells el lleidatà Josep Maria Forné Tres dels membres de Junts pel Sí van votar en contra de les propostes de resolució presentades per la CUP i per Catalunya Sí que es Pot. Un d’ells és el lleidatà independent Josep Maria Forné, un altre va ser Germà Bel, exmembre del PSC, i finalment el tercer vot negatiu va ser el de Jordi Munell, de l’antiga Convergència, suposadament per error. Finalment, les propostes que instaven el Govern a acusar CDC pel cas de l’espoli del Palau de la Música van ser aprovades amb els vots a favor de tota l’oposició juntament amb els vots d’ERC, les 29 abstencions del PDeCAT, i els tres vots en contra citats. Per això, el torn de paraula de Junts pel Sí es va dividir en tres i quan se li va concedir la paraula a Germà Bel, pel seu vot discordant, després de parlar ERC i el PDeCAT, va assegurar que considera que les dos resolucions fan un “diagnòstic erroni”.

tracking