SEGRE

CORRUPCIÓ TRIBUNALS

El magistrat Velasco deixa el jutjat dels casos Púnica i Lezo que acorralen el Partit Popular

Al ser-li concedit el trasllat a la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència || Un segon informe de l’UCO incideix en presumpta prevaricació de Cifuentes a l’adjudicar la cafeteria de l’Assemblea madrilenya

Mariano Rajoy va ser ahir el blanc de les crítiques de tota l’oposició.

Mariano Rajoy va ser ahir el blanc de les crítiques de tota l’oposició.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge dels casos Púnica i Lezo, Eloy Velasco, abandonarà en els propers dies aquestes i altres instruccions al deixar el seu lloc al Jutjat d’Instrucció número 6 per anar-se’n a la nova Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional. Velasco va demanar el trasllat, malgrat estar al mig d’aquestes i altres destacades investigacions, i el Consell General del Poder Judicial l’hi ha concedit.

Malgrat el recurs presentat per cinc jutges de l’Audiència Nacional contra l’adjudicació de les places a Velasco i al magistrat Enrique López, que acabarà sent revisada pel Tribunal Suprem, aquest no suspendrà, mentre resol l’assumpte, el trasllat de Velasco. Fins que elegeixin un nou titular del jutjat, serà Carmen Lamela, la jutge titular del Jutjat Central número 3 de l’Audiència, la que s’ocuparà dels sumaris del cas Lezo o Púnica.

Associacions d’agents critiquen la presidenta madrilenya i defensen la neutralitat de l’UCO

En relació amb aquest últim cas, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va tornar a defensar la seua honorabilitat després de l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el qual es detectaven indicis de suborn i prevaricació pel seu paper en l’adjudicació dels contractes de la cafeteria de l’Assemblea de Madrid del 2009 i el 2011 al grup Cantoblanco, de l’empresari Arturo Fernández.

No obstant, tant el jutge Velasco com la Fiscalia descarten actuar contra la presidenta al no trobar proves de la seua vinculació amb el finançament il·legal del PP. Sí que van avalar en sengles escrits el passat 6 de març, cinc dies després de presentar-se l’informe de l’UCO, que els contractes entre l’Assemblea de Madrid i el grup Cantoblanco presentaven irregularitats.

Surt en defensa del ministre Catalá, després de la seua reprovació, i de Cristina Cifuentes

En un segon informe datat el passat 27 de març i conegut aquest dimecres, l’UCO conclou que Cifuentes va haver de ser partícip “directa” i coneixedora que es va fer de forma irregular. Recull les declaracions els passats dies 8 i 9 de març de tres persones investigades que van participar en l’adjudicació el 2009 i el 2011 suposadament a dit a Arturo Fernández del servei de cafeteria de l’Assemblea. Aquests tres imputats van situar Cifuentes en dos reunions en les quals es va parlar de les diferents ofertes per a aquests concursos, dels quals la presidenta madrilenya va participar com a presidenta de la taula d’adjudicació però també com a membre del comitè d’experts que avaluava els licitadors, dos càrrecs que l’UCO creu que són incompatibles.

Per la seua part, Cifuentes va negar aquest dimecres que qüestioni la tasca de la Guàrdia Civil i l’UCO, però va matisar que “es poden cometre errors”.Des de les associacions de guàrdies civils van recordar a Cifuentes la “neutralitat”, “bon fer” de l’UCO.

El detall

  • 400.000 euros.

El magistrat dicta llibertat amb fiança per a Granados.

El jutge del cas Púnica, Eloy Velasco, va imposar aquest dimecres una fiança de 400.000 euros en metàl·lic a l’exconseller madrileny i exdirigent del PP de Madrid Francisco Granados per poder eludir la presó després de més de dos anys i mig d’empresonament. Va adoptar aquesta decisió poc abans del seu imminent trasllat a la nova Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional. Va decidir en una interlocutòria modificar la situació de presó incondicional, en la qual es troba Granados des del 31 d’octubre del 2014, en vista dels últims escorcolls en relació amb Arpegio-Prisma, que disminueixen el risc de destrucció i desaparició de proves, i tenint en compte que ja s’ha aixecat el secret que pesava sobre diverses peces separades. Després que la defensa de Granados demanés la seua excarceració en reiterades ocasions, Velasco va acollir l’última sol·licitud, del passat 5 de maig, al considerar que s’ha rebaixat el risc de fuga pel temps transcorregut a la presó. En cas de sortir de la presó s’haurà de personar davant d’un jutjat dos vegades al mes.

Tancament de files del Govern davant les acusacions El president del Govern, Mariano Rajoy, va ratificar aquest dimecres la seua confiança en el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i en els fiscals de l’Estat i anticorrupció, reprovats dimarts pel Congrés, i en la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, mentre que la resta de l’Executiu va fer pinya davant de les acusacions de corrupció en la sessió de control del Congrés. Així doncs, Mariano Rajoy va recórrer a les primàries del PSOE per replicar al portaveu d’aquest partit, Antonio Hernando, al dir-li que espera que diumenge arribi el “pentecostés” perquè els socialistes “deixin de fer mèrits perquè guanyi un i no perdi l’altre”. Antonio Hernando li va recriminar que mantingui Catalá i els fiscals perquè fan el que el president vol i paren l’“allau” de corrupció que li ve “a sobre”. També li va demanar que “sigui fort” i acudeixi en persona al judici del cas Gürtel encara que s’hagi de trobar allà amb acusats que són “companys de tota la vida” del president. En un altre cos a cos, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va retreure a la portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, que donin “tantes lliçons d’ètica” i li va dir que als seus militants els la “repampimfla” la moció de censura anunciada per Pablo Iglesias contra el Govern espanyol.

tracking