SEGRE

EUA

Trump se sent víctima de “la caça de bruixes més gran”

Els EUA nomenen un fiscal especial per estudiar la seua relació amb Rússia || El president inicia la primera gira internacional

Donald Trump.

Donald Trump.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va afirmar aquest dijous  que és víctima de “la caça de bruixes” més gran que s’ha posat en marxa en la història del país contra un personatge polític, en al·lusió a les investigacions que han dut a terme les mateixes agències nord-americanes sobre els seus presumptes vincles amb el Kremlin. “Aquesta és la caça de bruixes més gran contra un polític en la història nord-americana”, va escriure al seu compte oficial de la xarxa social Twitter. “Amb la quantitat d’actes il·legals que van tenir lloc en la campanya de (Hillary) Clinton i en l’Administració de (Barack) Obama, mai hi va haver un consell especial”, va destacar.

Trump va reaccionar d’aquesta manera a la decisió del departament de Justícia de crear una fiscalia especial, que anirà a càrrec de l’exdirector de l’FBI Robert Mueller, per investigar la presumpta ingerència de Rússia en les eleccions presidencials del passat 8 de novembre perquè guanyés el magnat novaiorquès. “La meua decisió no suposa que s’hagi determinat que es va cometre algun delicte ni tampoc garanteix que es dugui a terme un processament”, va explicar el vicefiscal general, Rod Rosenstein, en un comunicat.

El nou inquilí de la Casa Blanca està assetjat pels seus nexes amb el Kremlin. A l’últim capítol d’aquesta trama, la premsa nord-americana ha suggerit aquesta setmana, partint d’uns registres de les reunions entre James Comey i Trump que va fer el mateix Comey, que el ja exdirector de l’FBI va ser destituït per la seua negativa a frenar les investigacions sobre la connexió russa del cap d’estat. Trump comença avui la seua primera gira internacional amb metes concretes com plantejar una “OTAN àrab”, explorar un procés de pau al Pròxim Orient i connectar amb els aliats europeus, enmig d’una greu crisi interna de credibilitat i competència.

Trump vol també que aquest viatge li serveixi per esbrinar si l’OTAN o l’Acord climàtic de París encaixen amb la seua màxima d’“els Estats Units primer” i si val la pena que el país mantingui aquests compromisos, segons va assenyalar la Casa Blanca. El president abordarà amb els líders de l’OTAN el 25 de maig la despesa en Defensa i el terrorisme, dos prioritats per a la seua Administració, i es reunirà per primera vegada amb les institucions de la UE, que esperen conèixer de viva veu els seus objectius en la relació amb Europa.

Segons la revista Foreign Policy, l’OTAN està demanant als caps d’estat que els seus discursos a la cimera de la setmana que ve siguin més curts i menys sensats davant la poca capacitat d’atenció i amb escàs interès a qüestions massa profundes del líder nord-americà. En el si de l’Aliança hi ha enorme preocupació pels tombs polítics de Trump i per les seues contínues crítiques al paper que juga l’Aliança Atlàntica.

tracking