SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont rebutja anar al Congrés sense un acord previ sobre el referèndum

Segons el parer del president de la Generalitat, la vicepresidenta del Govern "reconeix la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya"

Puigdemont rebutja anar al Congrés sense un acord previ sobre el referèndum

Puigdemont rebutja anar al Congrés sense un acord previ sobre el referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebutjat la invitació del Govern per debatre al Congrés dels Diputats la seua proposta de referèndum sobre la independència de Catalunya, en insistir en una negociació prèvia amb l’Executiu i només en cas d’acord sotmetre'l a votació.

Puigdemont ha comparegut acompanyat del vicepresident català, Oriol Junqueras, abans d’un acte al Palau de Congressos de Barcelona per valorar la invitació de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè el Govern porti la seua proposta de referèndum a les Corts.

Segons el parer del president de la Generalitat, amb aquestes paraules de la vicepresidenta del Govern "reconeix la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya".

Puigdemont ha considerat que existeix "un canvi de to i terminologia" en les paraules de la vicepresidenta en convidar la Generalitat a acudir al Congrés dels Diputats, encara que el Govern sempre ha descartat la possibilitat de negociar un referèndum.

En una breu compareixença sense preguntes, el president català ha indicat que, tal com ja estava previst, el Govern traslladarà una proposta a l’Executiu de Mariano Rajoy per "fer efectiu el referèndum d’autodeterminació acordat".

En aquest sentit, ha dit que la Generalitat està disposada a negociar les condicions del referèndum amb el Govern i en cas d’acord sotmetre'l al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya.

D’aquesta manera, el president català ha posat com a condició per anar a la Cambra Baixa que hi hagi abans un acord amb l’Executiu.

Per la seua part, Junqueras ha convidat al Govern a retirar les querelles imposades per la Fiscalia contra els membres de la Taula del Parlament investigats judicialment per permetre un debat sobre "la mateixa qüestió que ha debatut avui el Consell de Ministres", ha dit, en al·lusió al referèndum.

Així mateix, ha reclamat a l’Executiu que "retiri la via de judicialització empresa contra qualsevol persona que s’hagi expressat a favor de què els catalans pot exercir el seu dret a vot".

Junqueras ha insistit en la necessitat que pugui exercir-se "el dret irrenunciable d’autodeterminació del poble de Catalunya".

El president i el vicepresident català han fet aquestes declaracions abans de l’inici, al Palau de Congressos de Barcelona, de l’acte del Pacte Nacional pel Referèndum, que serveix per exhibir suports a una consulta acordada.

Puigdemont impartirà dilluns vinent en una sala del Palau de Cibeles de Madrid, seu de l’Ajuntament, una conferència per explicar el procés dissenyat pel Govern per a la independència de Catalunya, en la qual s’ha anunciat com la seua última proposta al president de l’Executiu.

tracking