SEGRE

Puigdemont convida Rajoy a abordar el repte del referèndum

El president es mostra disposat a parlar de tot, "la pregunta, la data, els requisits de participació i validació" i anuncia que enviaran una proposta formal al Govern espanyol "de manera inmediata"

Puigdemont en un moment de la seua conferència a Madrid.

Puigdemont convida Rajoy a abordar el repte del referèndumGovern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dilluns que "els governants tenim l’obligació de no mirar cap a cap altre costat quan reconeixem un problema". "No es tracta de liquidar Espanya. Es tracta de l’autodeterminació de Catalunya, que no vol negar ningú sinó afirmar-se". Puigdemont ha fet aquestes declaracions des de la Caja de Música del Palacio de Cibeles, on ha coprotagonitzat la conferència 'Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic' juntament amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i el vicepresident Oriol Junqueras.

Durant la seua intervenció, Puigdemont ha preguntat: "Existeix voluntat política per atendre la demanda catalana? Si existeix cal actuar de manera diferent i sincera". En aquest sentit, el president ha afirmat que "estem disposats a parlar de tot: la pregunta, la data, els requisits de participació i validació".

No obstant, Puigdemont ha assegurat que el govern català no renunciarà mai a que els catalans votin si el govern espanyol segueix entossudit en el "'no' a tot."

Abans de finalitzar la seua conferència, el president de la Generalitat anuncia que faran arribar una "proposta formal" de diàleg al govern espanyol "de manera inmediata."

Per la seua part, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha proclamat aquest dilluns a Madrid que la Generalitat farà un referèndum sobre el futur polític de Catalunya i ha assegurat que el convenciment en fer-ho és tal que ho faran encara que hi hagi "querelles, inhabilitacions i condemnes" contra càrrecs sobiranistes.

El conseller d’Afers Exteriors català, Raül Romeva, ha assegurat que "Espanya té avui un problema, es juga la seua democràcia a Catalunya" i ha subratllat que l’únic interès del Govern és "teixir ponts per salvar les rases" que avui dificulten la relació amb l’Estat.

Romeva, que ha estat el primer en intervenir, ha demanat el Govern de Mariano Rajoy que accepti la invitació a dialogar: "No ho facin per Catalunya, facin-ho per Espanya i com a aposta de futur". El conseller també ha posat èmfasi que la proposta catalana és "cívica i pacífica", però, sobretot, té "evident voluntat de diàleg".

A l’acte ha assistit una àmplia representació del Parlament català, la consellera de Presidència, Neus Munté i el delegat de la Generalitat a Madrid, Francesc Mascarell. També han estat presents el líder de Podems, Pablo Iglesias i el diputat d’En Comú Xavier Domènech; els diputats d’ERC Joan Tardá i Gabriel Rufían; el diputat del PDeCAT, Carles Campuzano i el senador de CDC Josep Lluis Cléries.

A més, han assistit una trentena de diplomàtics d’ambaixades de França, Alemanya, Itàlia, Noruega, el Japó, Israel i Bèlgica, entre d’altres.

Un moment de la conferència a Madrid

Puigdemont convida Rajoy a abordar el repte del referèndumGovern de la Generalitat

tracking