SEGRE

Rajoy avisa que no cedirà al "xantatge" l'Estat que planteja Puigdemont

El president del Govern, Mariano Rajoy.

Rajoy avisa que no cedirà al "xantatge" l'Estat que planteja PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dilluns al de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no pensa cedir davant del "xantatge" a l’Estat que plantegen els independentistes amb la seua llei de ruptura i li ha exigit acudir al Congrés per "donar la cara" davant de tots els espanyols. A més de Puigdemont, Rajoy ha enviat un altre missatge a l’acabat d’elegir secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i un dia després de les primàries socialistes ha assegurat que no pensa avançar les eleccions ni està disposat a res que pugui generar inestabilitat.

Catalunya ha centrat el missatge que el cap de l’Executiu ha volgut donar als seus en la reunió del Comité Ejecutivo Nacional del PP, després de publicar-se a El País que la Generalitat prepara una llei amb què podria declarar la independència de forma immediata i unilateral si no se celebra un referèndum.

Però en l’actualitat també era present Pedro Sánchez, i el president ha assegurat tant en la reunió com en la roda de premsa posterior que "res no ha canviat" i continuarà buscant l’entesa amb el PSOE. Depèn dels socialistes, ha dit, que es produeixi.

Espera Rajoy en qualsevol cas continuar tenint el suport dels socialistes en el que al debat sobiranista català es refereix i ha assenyalat que no pensa en una altra cosa que no sigui un PSOE a favor de la unitat d’Espanya i la sobirania nacional. Rajoy ha fet aquesta reflexió en una compareixença de premsa en la qual ha insistit que no consentirà el "gravíssim xantatge i amenaça" a l’Estat per part de Puigdemont davant d’aquesta llei "intolerable". Un text que fa més necessari encara que Puigdemont atengui la invitació que el Govern li va realitzar divendres passat perquè acudeixi al Congrés a "donar la cara", ha dit.

Per al president, el que pretén Puigdemont amb aquesta llei és "una ruptura en tota regla del que avui és Espanya" i fer-ho en 24 hores. "És difícil trobar un precedent tan antidemocràtic com aquest", ha assenyalat Rajoy, per a qui la norma es tracta en definitiva d’"un disbarat jurídic, polític i social", ha advertit. I davant d’aquest "xantatge" que es planteja, ha promès que la llei rupturista no entrarà en vigor i "la sobirania nacional continuarà sent la sobirania nacional, mentre el conjunt dels espanyols així ho vulgui." "És inacceptable. No ho acceptarem, ha recalcat el president", qui ha reiterat que Puigdemont ha d’anar al Congrés perquè perquè la seua proposta es posés a caminar necessitaria el suport de la Cambra. Però també ha volgut deixar clar que si Puigdemont anés al Congrés, ell no anava a donar suport "ni la liquidació de la sobirania nacional, ni la liquidació de la unitat nacional".

I per fer-li front, Mariano Rajoy ha assegurat que si es debatés al Parlament, ell intervindria en aquest debat per deixar patent el seu rebuig. "Jo donaré la cara, i convido al senyor Puigdemont que ho faci", ha reiterat el president.

Després de la solemnitat del seu missatge sobre Catalunya, Rajoy ha tirat d'ironia per parlar de la victòria de Pedro Sánchez, a qui segons ha promès pensa cridar, i si no ho va fer ahir a la nit ni aquest matí ha estat, ha fet broma, per a "no molestar-lo". El president del Govern ha dit en més d’una ocasió que "no hi haurà avançament electoral" i ha assegurat que tractarà d’arribar a una entesa amb Pedro Sánchez, si aquest vol, però ha advertit que ningú no pot comptar amb ell per "generar inestabilitat". Ha advertit així que, "després del viscut" i després del "disbarat del 2016", no comptin amb ell per tornar a la inestabilitat, quan al contrari ell aposta per "l’estabilitat, la solidesa, la sensatesa i el sentit comú".

A més ha explicat que continuarà buscant suports al Congrés com ho ha fet aquests mesos que "no han estat fàcils" i en els quals han tirat endavant qüestions "importants", algunes d’elles amb el PSOE en contra, com la reforma de l’estiba.

En qualsevol cas ha insistit que continuarà actuant com a fins ara i ha considerat que el concurs del PSOE seria "positiu" en moltes mesures i no veu "per què no pot" produir-se en assumptes com la política europea o la de defensa, així com en la posició comuna davant de les pretensions dels independentistes catalans.

tracking