SEGRE

EUA POLÍTICA

Trump apressa els països musulmans perquè lluitin contra els extremistes

Acusa l’Iran de desestabilitzar la regió i insta l’Aràbia Saudita a evitar un nou 11-S || En la visita a Riad, ha obtingut contractes per valor de 380.000 milions de dòlars

Un moment de la reunió entre Donald Trump i líders musulmans.

Un moment de la reunió entre Donald Trump i líders musulmans.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, es va dirigir aquest diumenge a 55 líders de països musulmans, als qual va demanar que expulsin els extremistes de les seues terres i s’uneixin als Estats Units per aconseguir “un futur millor” per a tothom. “No som aquí per ensenyar ni per dir a altres persones com viure, què fer o com practicar la seua fe. Al seu lloc, oferim una aliança basada en valors i interessos comuns a fi d’aconseguir un futur millor”, va assegurar el mandatari nord-americà.

Durant una cimera que es va celebrar a la capital saudita, Trump també va demanar als aliats que expulsin els extremistes “dels seus llocs d’oració, les seues comunitats i de la terra santa”.

L’Aràbia Saudita i els EUA van anunciar la creació d’un centre per combatre el finançament del terrorisme

Els Estats Units estan preparats per lluitar amb ells a la recerca de “la seguretat i els interessos comuns”, va assenyalar el president nord-americà, estenent la mà als assistents, entre els quals hi ha representants de països de l’Àfrica, Àsia i el Pròxim Orient.

L’amfitrió, el rei saudita Salman bin Abdulaziz, i Trump van anunciar així mateix la creació d’un centre per combatre el finançament del terrorisme, amb seu a Riad i en el qual participaran també els països del Consell de Cooperació del Golf (GCC).

Trump va abordar una de les grans preocupacions d’aquests estats i va acusar el seu enemic comú, l’Iran, de desestabilitzar la regió del Pròxim Orient. En aquest sentit, va instar el seu aliat, l’Aràbia Saudita, a evitar que es produeixi un altre atemptat com el de l’11 de setembre del 2001 contra el Pentàgon i les Torres Bessones de Nova York. Així mateix, Donald Trump va responsabilitzar l’Iran de “tot el que està passant a Síria” i de donar suport “als indescriptibles crims” del president sirià, Bashar al-Assad. Durant la intervenció, Trump es va mostrar afligit per la situació al Pròxim Ortient, que era abans “un lloc de pau i de tolerància” en el qual les religions convivien.

Els Estats Units i l’Aràbia Saudita van firmar aquest cap de setmana una sèrie d’acords en diversos camps per un valor de 380.000 milions de dòlars per als propers deu anys, dels quals 110.000 milions de dòlars són en vendes d’armament a aquest país àrab.

Les claus

  • Viatge a Israel i als territoris palestins. El president nord-americà, Donald Trump, visita avui Israel i demà dimarts els territoris palestins en el marc de la primera gira internacional des que va prendre possessió. El viatge pretén consolidar l’aliança amb Israel malgrat certes suspicàcies i impulsar el procés de pau amb els palestins, paralitzat des de fa anys.
  • Visita el papa, l’OTAN i el G7. La resta de la gira comprendrà visites al Vaticà, Brussel·les (Bèlgica), per a una reunió de l’OTAN, i a Sicília (Itàlia), per assistir a la cimera del G7. 
tracking