SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont insisteix en el diàleg però el compromís amb el referèndum és “inviolable”

Demana a Rajoy “sentit d’Estat i voluntat” per pactar-lo i adverteix que, en cas contrari, aquest serà unilateral || “L’Estat espanyol no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia”, alerta

Un moment de l’esperada conferència del president, Carles Puigdemont, ahir a Madrid.

Un moment de l’esperada conferència del president, Carles Puigdemont, ahir a Madrid.PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va insistir aquest dilluns en la seua esperada conferència a Madrid en l’oferta de diàleg per acordar el referèndum i, alhora, va advertir que “el compromís del Govern amb el poble [de celebrar-lo] és inviolable”. Va reivindicar que els catalans puguin exercir el dret a decidir i va afirmar que “l’Estat espanyol no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia”.

Ho va dir des de la Caja de Música del Palau de Cibeles de Madrid, on va protagonitzar la conferència Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic, amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva.

El president insta a negociar bilateralment un referèndum amb sentit d’Estat

Puigdemont va convidar el president del Govern central, Mariano Rajoy, a obrir una operació Diàleg i començar a negociar bilateralment un referèndum des del sentit d’Estat: “Amb voluntat política tot és possible.” Vol parlar sense condicions prèvies, límits, apriorismes, retrets, amenaces ni subterfugis, però adverteix que “no hi haurà gaires més rebutjos” i que el procés sobiranista seguirà amb o sense l’aval de l’Estat.

Esperarà una proposta de Rajoy fins a l’últim minut de pròrroga perquè és el que mereixen la democràcia catalana i de la resta d’Espanya, “però que no hi hagi cap dubte que, si no s’articula una proposta pactada per absència de voluntat del Govern espanyol, el compromís del Govern amb el seu poble és democràticament inviolable”. Si no hi ha pacte, Puigdemont convocarà el referèndum i tornarà a instar aleshores l’Estat a dialogar per abordar els termes de la separació i “contribuir a la transició del nou Estat català que mantindrà els llaços fraternals amb Espanya”.

Iceta espera que el president Puigdemont parli “seriosament amb institucions espanyoles”  

Va reivindicar que a Catalunya no hi ha ruptura social ni fugues d’empreses ni es persegueix ningú per les seues idees, llengua, origen o cultura, sinó que hi ha una societat “feliçment discrepant, en aquest assumpte –el referèndum– i en molts altres, com en les democràcies madures”. Va desmentir que el procés pretengui liquidar Espanya o negar-la.

Lamenta la contradicció que suposa definir el procés com el repte més greu d’Espanya –com va fer Rajoy en el discurs d’investidura– però no oferir cap proposta i “no permetre ni tan sols parlar”. Li va retreure aquesta “greu irresponsabilitat” que suposa agreujar un problema que el Govern català proposa de solucionar donant la veu als ciutadans, i va criticar la judicialització.

Detalls

  • Junqueras. El vicepresident, Oriol Junqueras, va obrir la conferència de Puigdemont amb un discurs en què va advertir que hi haurà referèndum encara que hi hagi “querelles i condemnes”. Va defensar la independència per assumir “tota la responsabilitat” econòmica i política.
  • El Govern central, absent. La conferència va tenir lloc sense l’assistència de cap representant del Govern central ni del PP, ni líders del PSOE, encara que sí de Podem, amb el líder del qual, Pablo Iglesias, es va reunir Puigdemont, i del PNB.
  • Ultradretans. Desenes d’ultradretans convocats per Falange van insultar els assistents a les portes de la conferència. 

Rajoy veu xantatge i Iglesias l’acusa d’usar Catalunya Mariano Rajoy va instar aquest dilluns Carles Puigdemont a “donar la cara” al Congrés per defensar el seu pla i va qualificar d’“intolerable” el gravíssim “xantatge” i l’“amenaça” a l’Estat que creu que suposa l’esborrany de la denominada “llei de ruptura” catalana. Es referia així a una informació publicada per El País, segons la qual la llei preveu la declaració unilateral d’independència immediata si no es permet el referèndum. La pregunta seria: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent d’Espanya?”, i assenyala que el resultat de la consulta seria vinculant, sense necessitat d’un mínim de participació ni d’una majoria qualificada per a la secessió, tot plegat supervisat per observadors internacionals. Fonts de la Generalitat van apuntar que es tracta d’“un esborrany molt desfasat i per tant sense cap actualitat ni validesa”.Després d’assistir a la conferència, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va acusar Rajoy d’utilitzar Catalunya per “llançar pilotes fora” i desviar l’atenció de la possible moció de censura i de la corrupció. Iglesias va parlar amb el president del referèndum i la censura. El líder del PSC, Miquel Iceta, va dir a Lleida que espera que Puigdemont parli “seriosament amb institucions espanyoles” (vegeu més informació a la pàgina 19).

tracking