SEGRE

DIPLOMÀCIA

Trump retreu als aliats “morosos” de l'OTAN que no paguen “el que caldria”

La UE admet diferències amb Washington

Trump dóna la mà al president francès, Emmanuel Macron.

Trump dóna la mà al president francès, Emmanuel Macron.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va retreure aquest dijous als aliats de l’OTAN que “no estan pagant el que han de pagar i haurien d’estar pagant per la seua defensa”, una cosa que “no és justa” per al contribuent nord-americà.

En aquest sentit, els va deixar clar que han “de compensar pels molts anys perduts” i que destinar el 2 per cent del PIB nacional a defensa “és el mínim exigible”. “Els membres de l’OTAN han de contribuir per fi amb la seua quota justa i complir les seues obligacions financeres. Però 23 dels 28 membres de l’OTAN encara no estan pagant el que caldria i el que haurien d’estar pagant per la seua defensa”, va avisar Trump als seus homòlegs a l’Aliança durant la cerimònia d’inauguració d’un memorial de l’atemptat de l’11-S contra les Torres Bessones, poc abans de la reunió Consell de l’Atlàntic Nord a Brussel·les.

Brussel·les i Washington es troben dividits per Rússia, el comerç i el canvi climàtic

Així mateix, Trump va dir als seus aliats a l’OTAN que han de “centrar-se a derrotar el terrorisme, controlar la immigració i fer front a les amenaces de Rússia”.

“Ens protegim els uns als altres, estem units, som l’OTAN”, va destacar el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, en les declaracions inicials de la reunió, la primera cimera a la qual assisteix com a president dels Estats Units.

Stoltenberg va subratllar el vincle entre els membres de l’aliança que “ha proporcionat seguretat” als habitants dels seus països des de la seua creació el 1949.

D’altra banda, les divergències entre la Unió Europea i els Estats Units en relació amb Rússia, el comerç i el canvi climàtic van marcar aquest dijous la primera reunió entre Trump i els representants de les institucions comunitàries.

tracking