SEGRE

SOBIRANISME

El Pacte Nacional es reunirà el dia 6 per parlar sobre la via unilateral

La trobada decidirà el paper d’aquest òrgan respecte a la consulta sense pactar amb l’Executiu || El Govern diu que escoltarà el PNR abans de publicar pregunta i data

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el secretari del Govern, Joan Vidal i la consellera de la Presidencia i portaveu del Govern, Neus Munté.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el secretari del Govern, Joan Vidal i la consellera de la Presidencia i portaveu del Govern, Neus Munté.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) es reunirà el dimarts 6 de juny. L’òrgan format pel Govern, els partits, les entitats, els sindicats i les patronals faborables al referèndum mantindrà una reunió per decidir el seu paper en la via unilateral. Des del Govern asseguren que agilitzaran terminis per concretar data i pregunta en menys de 15 dies.

La pròxima reunió, la tercera del PNR, serà la primera després del rebuig formal del president del Govern central, Mariano Rajoy, a negociar la consulta vinculant. Fins ara, el Pacte Nacional s’havia centrat a intentar la via pactada amb Madrid, i a partir d’ara ha de decidir els nous passos arran de l’actual escenari polític.

Domènech assegura que no es pot exigir al seu partit que acatin la via unilateral “com un acte de fe”

El grup coordinador del PNR es va reunir el dia després que el Govern i els partits favorables al referèndum acordessin mantenir viu l’òrgan que coordina Joan Ignasi Elena, en la cimera de dilluns a la Generalitat. Abans, el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, absent a la reunió de dilluns, va reclamar la necessitat de conservar la viabilitat del Pacte.

Des del Govern, la portaveu, Neus Munté, va apuntar que la Generalitat escoltaria l’opinió del PNR abans de fixar la data i la pregunta per al referèndum. A més de les veus que s’expressin al PNR, el Govern va anunciar que escoltarà “agents socials, econòmics i polítics”. D’aquesta manera, ara que ja hi ha organitzada una reunió del PNR, s’agilitzaran els terminis perquè en un període màxim de 15 dies el Govern faci pública la data i la pregunta.

Per la seua part, el líder de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, i la portaveu, Marta Rovira, van confiar a poder sumar els comuns a la via unilateral. En resposta a aquestes declaracions, Domènech va assegurar que no se’ls pot exigir que acatin el referèndum unilateral “com un acte de fe”, i va reivindicar una consulta pactada.

Mentrestant, des de Ciutadans, Fernando de Páramo va assegurar que Junqueras i Puigdemont somien que l’Executiu central intervingui a Catalunya. Paral·lelament, el vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, va assegurar que les pensions estarien més ben garantides en una Catalunya independent, “estem convençuts que podem fer-ho bé”, va asseverar.

Les claus

  • El Pacte Nacional. Mantindrà una reunió per decidir sobre els futurs passos a l’escenari polític. Serà la primera trobada de l’entitat després de la negativa de Rajoy a negociar.
  • El Govern. La Generalitat confia a poder sumar a la via unilateral Catalunya en Comú, malgrat les discrepàncies entre les dos forces en els últims dies.
  • Ciutadans. Cs assegura que Junqueras i Carles Puigdemont “somien” que el Govern central intervingui a Catalunya. 
tracking