SEGRE

CORRUPCIÓ

L'Audiència Nacional obliga Mariano Rajoy a testificar en persona per la 'trama Gürtel'

El president del Govern haurà d’anar al jutjat el dia 26 de juliol || El tribunal ha tombat tots els motius al·legats per l’Executiu perquè la testificació fos mitjançant videoconferència

El president del Govern, Mariano Rajoy, i el primer ministre de Portugal, António Costa, ahir.

El president del Govern, Mariano Rajoy, i el primer ministre de Portugal, António Costa, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, haurà d’anar en persona a l’Audiència Nacional el proper dia 26 de juliol per testificar en el judici de Gürtel i no podrà fer-ho, com havia demanat, per videoconferència, perquè així ho va decidir aquest dimarts el tribunal ja que Rajoy hi va en qualitat de ciutadà, no com a president de l’Executiu. A més, adverteix que els motius al·legats per demanar la videoconferència “no són consistents”.

Rajoy va rebre la notícia a Portugal, i en roda de premsa amb el primer ministre lusità, António Costa, es va limitar a assenyalar que està “al que disposin els tribunals”, encara que altres membres del Govern i del PP van admetre que malgrat que respecten la decisió els sembla “estranya”, ja que hi ha precedents en els quals s’ha permès declarar per videoconferència.

El portaveu del PP, Rafael Hernando, considera que el testimoni de Rajoy no aporta res a la causa

La interlocutòria redactada pel jutge Julio de Diego rebutja a més l’argument de Rajoy que desplaçar-se fins a San Fernando de Henares comportaria un desplegament important de recursos públics, ja que “el tribunal no aconsegueix entendre en què consisteix aquest desplegament important únicament pel fet d’haver de desplaçar-se el testimoni divuit quilòmetres fins a l’esmentada localitat”.

Sobre les raons de seguretat a què va al·ludir el Govern per evitar la declaració en persona, el tribunal retreu a Rajoy que no explica quines serien aquestes mesures que haurien de prendre’s ni afegeix “més motivació o aclariment del perquè de l’esmentada afirmació”. Finalment, la sala va descartar l’argument de l’atapeïda agenda del president i, si bé “no dubta” de la seua intensa activitat institucional, “això no és obstacle per a la seua compareixença precisament en funció de la seua agenda”, a la qual cosa va afegir que “el temps utilitzat serà el mateix d’una manera o d’una altra”.

Membres de l’Executiu com la ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, van admetre la seua estranyesa per la decisió judicial, ja que hi ha precedents en els quals sí que s’ha permès la videoconferència, i hi ha hagut qui va recordar així que l’expresident de la Generalitat Artur Mas va poder fer-ho amb aquest mètode en el judici per l’assalt al Parlament el 2011.

Al seu torn, el portaveu del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, va lamentar que preocupi més el “com” que el “perquè”, quan segons la seua opinió la declaració de Rajoy en aquest judici és “absolutament innecessària” perquè no té “res a aportar” al cas.

L’oposició celebra que Rajoy hagi de declarar al jutjat Els partits de l’oposició no van tardar a valorar la decisió de l’Audiència d’obligar el president del Govern, Mariano Rajoy, a testificar en persona. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ho va qualificar de “bona notícia”, i va afegir que “no tot havia de ser via plasma”. La jutge i diputada socialista Margarita Robles va assenyalar que la decisió del tribunal és “ajustada a dret” i va defensar que la “regla general” en aquests casos és la declaració presencial. Per la seua part, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va felicitar el tribunal que jutja la primera època de la trama Gürtel (1999-2005) per haver pres aquesta decisió, ja que considerava que la via de la videoconferència, que havia reclamat el cap de l’Executiu, era una “pseudotrampa”. “Només podem respectar la resolució. Estarem atents a aquesta declaració”, va assenyalar el dirigent de Ciutadans José Manuel Villegas.

tracking