SEGRE

La carta de Puigdemont al Consell d'Europa per explicar el referèndum

Detall de la carta a la Comissió de Venècia sobre el referèndum

La carta de Puigdemont al Consell d'Europa per explicar el referendum

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar dilluns passat a la Comissió de Venècia -òrgan assessor del Consell d’Europa- una carta en la qual l’informava de la seua aposta per celebrar un "referèndum acordat" a Catalunya malgrat la "negativa" del president del Govern, Mariano Rajoy.

En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple d’aquest dimecres al Parlament, Puigdemont ha avançat, a preguntes del president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, que ja ha donat "compliment" a una moció que instava al Govern a dirigir-se a la Comissió de Venècia.

El passat 18 de maig, el Parlament va aprovar, amb el suport de Junts pel Sí (JxSí) i Catalunya Sí Que Es Pot, una moció que situava el Govern a posar en marxa les "iniciatives oportunes" per disposar de l’"assessorament, reconeixement i aval" de la Comissió de Venècia a la convocatòria d’un referèndum.

La moció, presentada per Catalunya Sí Que Es Pot i acordada amb JxSí -la CUP es va abstenir-, cridava a buscar el reconeixement internacional al referèndum i interpel·lar la Comissió de Venècia sobre les condicions que hauria de complir la cita, d’acord amb el codi de bones pràctiques d’aquest organisme.

La Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, més conegut pel nom de la Comissió de Venècia, és un òrgan assessor del Consell d’Europa sobre qüestions constitucionals. En la missiva, dirigida al president de la Comissió de Venècia, Gianni Buquicchio, Puigdemont explica la resolució aprovada pel Parlament, el text de la qual li envia adjunt, i remarca la "voluntat" del Govern de "celebrar un referèndum acordat amb el Govern espanyol sobre el futur polític de Catalunya".

El president català no demana explícitament l’"assessorament, reconeixement i aval" de la Comissió de Venècia a un referèndum a Catalunya, sinó que es limita a recordar que la moció del Parlament insta a "iniciar els procediments necessaris per disposar, en aquest escenari de consulta pactada i acordada, de la col·laboració" d’aquest organisme assessor del Consell d’Europa, sense contemplar doncs el seu paper arbitral en cas d’un referèndum unilateral.

Puigdemont destaca que la trajectòria i experiència de la Comissió de Venècia per "reforçar les institucions democràtiques i la protecció dels drets humans" representen "una garantia a l’hora d’afrontar aquests processos". "Europa s’ha construït sobre la base del diàleg i és sobre aquesta base sòlida que cal afrontar i resoldre els reptes que avui tenim", afegeix la carta, donada a conèixer per la Generalitat.

Puigdemont li fa saber així mateix que el passat 23 de maig el Govern va aprovar un acord pel que va sol·licitar formalment al Govern d’Espanya l’"inici de negociacions per establir els termes i les condicions" d’un "referèndum acordat" a Catalunya i que, l’endemà, el mateix president de la Generalitat va enviar una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, per comunicar-li-ho. "Desgraciadament, el president Mariano Rajoy ha contestat negativament a l’oferta de diàleg", constata Puigdemont, encara que subratlla que el seu govern "manté permanentment oberta la possibilitat de negociar i pactar un referèndum. "Estic convençut que aquestes informacions, per la seua transcendència política, són de l’interès de la Comissió de Venècia", assenyala Puigdemont, que es posa "a disposició" de Buquicchio per a "qualsevol aclariment sobre això".

tracking