SEGRE

JUSTÍCIA

Moix, cada cop més acorralat i sense suport del Govern, deixa el càrrec en mans de Maza

El fiscal Anticorrupció, que participa en una societat a Panamà, diu que no té “afecció al lloc” || Al seu torn, l’Exectiu de Rajoy evita donar-li suport públic i opta per guardar silenci sobre la qüestió

El fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix.

Moix: 'No m'aferro al càrrec i tinc pendent una conversa amb el fiscal general'EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur del fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, s’enfosqueix i queda pendent de la reunió que ha de mantenir amb el seu cap, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. Mentrestant, el Govern central ha canviat d’actitud i ha passat de defensar Moix a l’estratègia del silenci.

Van assenyalar aquest dimecres Maza com a responsable de prendre una decisió la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, preguntats per Moix i per la seua participació en una societat establerta al paradís fiscal de Panamà. Després de la confiança expressada dimarts a Portugal pel cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, els membres del Govern van optar aquest dimecres per recordar que és al fiscal general de l’Estat a qui correspon nomenar i remoure el cap Anticorrupció.

Tècnics fiscals demanen investigar si amb la societat panamenya volen evadir impostos

No obstant, Catalá va explicar que ell desconeix si Moix dimitirà i va aconsellar als mitjans que no ho donin per fet. També va explicar que dimarts va trucar a Maza per preguntar-li sobre les informacions publicades i el fiscal general de l’Estat li va respondre que “no era res, una propietat familiar”.

Però Moix va canviar en poques hores de discurs i, després de defensar que el seu comportament havia estat correcte i transparent i descartar la dimissió, aquest dimecres va admetre que es va equivocar al no haver informat de la situació el fiscal general i va obrir la porta a la seua sortida. “No tinc cap afecció al càrrec”, va declarar a Onda Cero, on va admetre que té una conversa pendent amb Maza.

A l’espera que es produeixi, Infolibre va publicar aquest dimecres una informació que contradiu la versió oferta per Moix que es va assabentar de l’existència de la societat a Panamà quan van morir els seus pares. D’acord amb l’advocat José Román Marín de la Bárcena, que va actuar judicialment contra la família Moix a començaments dels anys noranta per impagament i alçament de béns en la construcció del xalet de Collado Villalba, en la declaració judicial dels pares, Moix hi era present.

Segons aquest lletrat, el pare va dir que només era apoderat de la societat propietària del xalet que posteriorment van heretar els germans Moix, però que no n’era l’amo. La pressió arriba a Maza fins i tot des del col·lectiu de tècnics del ministeri d’Hisenda, que va demanar a l’Agència Tributària que obri una inspecció per verificar si la societat familiar és una empresa per eludir el pagament de 90.000 euros en impostos.

L’oposició endureix les crítiques i en reclama el cessament El PSOE i Podem van redoblar les crítiques i l’exigència de responsabilitats: o bé el cessament o bé la dimissió del fiscal anticorrupció, Manuel Moix. Ciutadans, per la seua part, ultima una reforma del Ministeri Públic per evitar actuacions com la de Moix, amb mesures que inclouen l’elecció del Fiscal General per una majoria parlamentària reforçada i que tant aquest com els principals fiscals siguin examinats en una audiència prèvia. El president de la formació taronja, Albert Rivera, va advertir que si el Govern central decideix mantenir Moix, buscarà aliances per forçar la seua destitució. Per la seua part, l’exjutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón va assegurar que “s’està comprovat” que el fiscal en cap Anticorrupció manca de “bastanta ètica i transparència per ocupar aquest càrrec”. La conservadora associació de fiscals també va demanar que posi el seu càrrec a disposició de Maza.

tracking