SEGRE

SOBIRANISME

Puigdemont desafia Rajoy a aclarir si usarà “la força” contra la consulta

Assegura que tant a PP com a Cs “els importa un rave” el sistema democràtic || El Govern central no anunciarà les mesures que adoptarà per evitar victimismes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Puigdemont desafia Rajoy a dir si contempla "utilitzar la força contra Catalunya"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va criticar aquest dimecres que el Govern central està apujant el to de les seues declaracions contra el procés sobiranista i va exigir saber si l’Estat està disposat a utilitzar “la força” contra el procés sobiranista. “Ha arribat l’hora que el Govern espanyol digui què significa estar disposat a tot. A utilitzar la força?”, va expressar en la sessió de control al Govern al Parlament, encara que va assegurar que res no el dissuadirà de continuar impulsant el referèndum.

Puigdemont entén que es criminalitza el procés sobiranista per intentar frenar-lo i ho considera impropi d’una democràcia: “El debat polític basat en la criminalització de l’adversari és el preludi del totalitarisme”, va dir.

Va citar un informe del síndic de Greuges per assegurar que l’Estat té un mal sistema democràtic, i això va provocar una reacció jocosa des dels grups de Cs i de PP, fet que va molestar el president: “Quan es riuen d’un informe tan seriós és que a vostès els importa un rave el sistema democràtic. El que els importa a vostès és la força.”

El debat sobre si el Govern central criminalitza o no el procés sobiranista el va iniciar la diputada de la CUP Gabriela Serra, que va lamentar que Rajoy i la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, s’hagin referit recentment als cupaires com a “extremistes”. “La criminalització forma part de qualsevol manual de contrapropaganda per arraconar els espais polítics dissidents. Aquests discursos sobre enemics interns se saben com comencen però no com acaben”, va dir en aquest sentit la cupaire.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va reclamar al Govern que expliqui i informi dels seus passos per celebrar el referèndum i va considerar que Puigdemont s’ha ficat en “un cul-de-sac sense calcular les conseqüències”.

Fonts de la Moncloa van assegurar que no preveuen comunicar els passos que anirà fent per frenar el procés per evitar el victimisme de l’Executiu. Van afirmar que el Govern central treballa de manera continuada amb aquest assumpte i, de fet, té previstes ja mesures que hauria d’anar adoptant en funció dels escenaris que es presentin.

El Govern envia al Consell d’Europa una carta per explicar la consulta Carles Puigdemont va anunciar que el Govern ha enviat una carta a la Comissió de Venècia en la qual exposa la voluntat de Catalunya de celebrar un referèndum sobre la seua independència: “La carta a la Comissió de Venècia està enviada.” Ho va dir en la sessió de control al Govern al Parlament, després que el líder de Sí que es Pot, Lluís Rabell, li va exigir saber si la Generalitat ja s’havia posat en contacte amb aquest organisme perquè el referèndum català segueixi “els estàndards” democràtics que marca la comissió. La tramesa d’aquesta carta sorgeix d’una moció parlamentària impulsada per Sí que es Pot que exigia al Govern buscar “l’aval” de la Comissió de Venècia –dependent del Consell d’Europa– al referèndum que pretén fer la Generalitat sobre el futur polític de Catalunya. Per la seua part, l’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha demanat al TSJC, sense esperar la confirmació del Tribunal Suprem, executar la seua inhabilitació com a cooperadora necessària penalment responsable d’un delicte de desobediència per l’organització de la consulta del 9-N.

tracking