SEGRE

JUSTÍCIA

Moix dimiteix després de 87 dies al capdavant d'Anticorrupció marcats per la polèmica

Renuncia al càrrec malgrat que el fiscal general ha tractat d’evitar-ho || L’escàndol per la societat ‘offshore’ a Panamà, el ‘cas Lezo’ i la reprovació al Congrés marquen la seua trajectòria

El ja exfiscal en cap d’Anticorrupció, Manuel Moix, dimecres a Palma de Mallorca, hores abans de presentar la dimissió.

El ja exfiscal en cap d’Anticorrupció, Manuel Moix, dimecres a Palma de Mallorca, hores abans de presentar la dimissió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manuel Moix va presentar aquest dijous la renúncia “irrevocable per motius personals” després de transcórrer tot just 87 dies al capdavant de departament que comanda l’activitat de la Fiscalia contra la corrupció i els delictes econòmics. Malgrat la polèmica que ha envoltat l’últim fiscal Anticorrupció des del mateix moment de la designació, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va declarar que es va veure forçat a cessar-lo tot i que segueix considerant Moix el millor per al lloc. Probablement, tornarà a ocupar la seua plaça al Tribunal Suprem.

La sortida de Moix es va precipitar al conèixer-se que des del 2012 és amo amb els seus germans del 25% d’una empresa offshore a Panamà, constituïda el 1988 i propietària d’una propietat immobiliària a Collado Villalba (Madrid). Aquesta informació va venir precedida d’una polèmica gestió del departament i de diversos enfrontaments amb alguns membres de l’equip respecte a investigacions que afecten el Partit Popular com són els casos Púnica i Lezo.

El descobriment que posseeix el 25% d’una societat ‘offshore’ li ha costat el lloc a Moix

Moix havia estat a més reprovat pel Congrés dels Diputats el passat dia 16 juntament al fiscal general de l’Estat, que va ser el que el va designar i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Aquest mateix dimecres la situació va variar notablement després que tant el ministre de Justícia com altres membres del Govern es distanciessin en les manifestacions del suport que havien donat anteriorment a la seua gestió. La mateixa Associació de Fiscals, majoritària en la carrera i que fins ara l’havia defensat en l’assumpte de Panamà, va sol·licitar sense embuts la seua renúncia per preservar la imatge del Ministeri Públic

El cert és que la seua gestió al capdavant d’Anticorrupció va ser polèmica des del principi i es va veure agreujada quan es va filtrar una conversa telefònica intervinguda en el marc de l’operació Lezo cinc mesos abans del nomenament en el qual l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, ara a la presó, expressava la seua preferència per Moix a l’exministre Eduardo Zaplana, descrivint-lo com a “seriós i bo”.

L’oposició no veu suficient la renúncia de Moix i demanen també la destitució de Maza  

Aquesta revelació va coincidir en el temps amb les discrepàncies sorgides entre Moix i alguns dels seus subordinats, com la que va originar la tramitació d’un expedient governatiu de sol·licitud d’empara dels fiscals del cas 3% José Grinda i Fernando Bermejo. Tots dos es van oposar a més a la decisió de Moix de rellevar-los en favor de dos dels seus companys amb plaça a Catalunya. Aquest relleu va ser paralitzat pel mateix Maza abans del Consell Fiscal, i encara no s’ha resolt.

Una altra de les polèmiques es va originar després de transcendir que un dels fiscals de l’operació Lezo, Carlos Yáñez, podria haver estat instat per Moix a renunciar en la causa en la qual s’investiga els delictes derivats de la denominada operació Lezo.

L’oposició coincideix que la dimissió arriba “tard i malament” Els partits de l’oposició van coincidir que la dimissió de Moix arriba massa tard, i fins i tot alguns van afirmar que no és suficient. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va considerar que la dimissió del fiscal en cap Anticorrupció arriba “tard i malament” i evidencia un “canvi de postura” del Govern, que, al seu parer, està protagonitzant una “etapa negra” en la democràcia espanyola. En aquests mateixos termes es va pronunciar el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que a més va reclamar que tant el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, abandonin els respectius càrrecs. El diputat del PDeCAT al Congrés Jordi Xuclà es va unir a les peticions de dimissió del fiscal general de l’Estat. Tampoc Pablo Iglesias, líder de Podem, veu suficient la renúncia perquè, segons ell, “el cap de Moix” és només una “peça a l’engranatge de la trama”. “Ministres i fiscals offshore que degraden la democràcia i parasiten les institucions. Cal fer-los fora”, va escriure a la xarxa social Twitter. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va alertar després de la dimissió del fiscal anticorrupció, que o es crea una comissió de la veritat que contribueixi a “enterrar la impunitat” a Espanya o s’avançarà cap al “caos” i “caurà la democràcia”. Per la seua banda, el ministre de Justícia, va expressar respecte per la decisió “personal” de Moix de deixar el càrrec i va reiterar que no veu cap motiu per promoure un canvi del fiscal general de l’Estat. Catalá porta avui al Consell de Ministres el decret del cessament de Moix. El Partit Popular va donar per conclòs l’assumpte i va defensar que Moix recuperi la seua plaça anterior.

tracking