SEGRE

CLIMA POLÍTICA

La UE i la Xina es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic

Planten cara a Trump per deixar l’Acord de París, encara que mantenen les disputes comercials || La sortida dels EUA augmentarà en 0,3 graus la temperatura global

Donald Tusk, el primer ministre xinès, Li Keqiang, i el cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Donald Tusk, el primer ministre xinès, Li Keqiang, i el cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) i la Xina es van reivindicar ahir com a ferms defensors de l’Acord de París, l’endemà que Donald Trump anunciés la decisió de retirar els EUA del pacte contra el canvi climàtic firmat per 195 països.

En la que segons el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va ser “la més exitosa, fructífera i prometedora” cimera bilateral de la història, Pequín i Brussel·les van mostrar una unitat que, segons el primer ministre xinès, Li Keqiang, “serà molt útil per a un món cada dia més inestable”. “Mentre quela Xina i la UE es comprometen amb les futures generacions, els EUA cometen un error històric”, va afegir Tusk.

Tanmateix, les diferències entre la UE i la Xina sobre la sobreproducció d’acer per part de la Xina que preocupa el bloc europeu i l’estatus d’economia de mercat que Pequín exigeix a la UE que li reconegui en virtut de la seua adhesió a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) van impedir l’aprovació de la declaració conjunta al final de la cimera, inclòs el seu annex en el qual les dos parts feien pinya amb l’Acord de París.

Hores abans, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que la decisió dels EUA no frenarà la resta dels països i va garantir que Alemanya, Europa i el món uniran les forces, “més determinats que mai”, per afrontar el repte del canvi climàtic.

El president de Rússia, Vladímir Putin, va fer broma amb la retirada dels Estats Units de l’Acord de París i va apuntar que ara es podrà culpar Trump del mal temps a Moscou. “Don’t worry, be happy”, va dir durant un acte al ser preguntat sobre les possibles complicacions derivades de l’esmentada ruptura.

Segons fonts oficials, els EUA no podran abandonar de manera efectiva l’acord almenys fins al 4 de novembre del 2020 i, per arribar a aquesta data, un any abans haurà de notificar per escrit a l’ONU.

La sortida dels EUA de l’Acord de París podria fer augmentar en 0,3 graus centígrads la temperatura mundial per a finals d’aquest segle en el pitjor dels escenaris, va assenyalar un responsable de l’Organització Meteorològica Mundial.

tracking