SEGRE

TERRORISME

L'atemptat a Londres deixa set morts, 48 ferits i els tres terroristes abatuts

La policia britànica deté dotze persones i identifica els autors de la massacre

Agents de policia vigilen la zona on es va produir l’atac dissabte a la nit.

Agents de policia vigilen la zona on es va produir l’atac dissabte a la nit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’atemptat de dissabte a la nit a Londres deixa fins ara un balanç de set morts i 48 ferits, 21 d’ells en estat crític. Els tres terroristes van ser abatuts a trets per la policia britànica, que ja els ha identificat. Han detingut dotze persones per la seua vinculació amb l’atemptat, el tercer en tres mesos al Regne Unit i a quatre dies de les eleccions.

El terror va tornar a colpejar amb força el centre de Londres dissabte a la nit, amb un sagnant atemptat que deixa un balanç de set víctimes mortals, 48 ferits –36 d’ells seguien aquest diumenge a l’hospital, 21 en estat crític– i els tres terroristes abatuts a trets per la policia. Entre els ferits hi ha un espanyol, que no està greu, i un altre es troba desaparegut. El succés va tenir lloc a les deu de la nit, quan una furgoneta va atropellar vianants que passejaven pel Pont de Londres i els tres ocupants, identificats pel Govern anglès com a terroristes islàmics, es van dirigir després en direcció al mercat gastronòmic de Borough, ple de gent en aquella hora. Van baixar del vehicle, armats amb grans ganivets, i van anar a peu apunyalant amb violència les persones que van trobar pel camí. Els terroristes van ser abatuts a trets per la policia, vuit minuts després que es rebessin els primers avisos.

El cap de la unitat antiterrorista de Scotland Yard, Mark Rowley, va revelar que vuit policies van descarregar en total entre tots ells “prop de cinquanta bales”, una xifra “sense precedents” per atacar els tres autors de l’atemptat, que portaven, pel que semblava a simple vista, armilles amb explosius. “La situació a què es van enfrontar aquests agents era crítica, una qüestió de vida o mort, amb tres homes armats que portaven el que semblaven cinturons suïcides”, va explicar el policia. “Al lluitar amb els terroristes, un ciutadà també va patir una ferida de bala”, va agregar. La BBC va informar aquest diumenge a la tarda que Scotland Yard havia identificat els tres terroristes, encara que ha preferit no revelar-ne ara per ara la identitat.

L’Estat Islàmic va reivindicar aquest diumenge a la nit la matança per part dels seus “combatents” a Londres

La policia britànica ha detingut fins ara dotze persones en relació amb els successos, després d’haver efectuat diverses batudes al barri de Barking, al sud de la capital, a uns catorze quilòmetres del pont de Londres, després d’escorcollar l’habitatge d’un dels implicats en l’atemptat. Un testimoni, Damien Pettit, va detallar a la cadena Sky News que la policia li va ensenyar una fotografia d’uns dels suposats terroristes, al qual va reconèixer com un dels seus veïns. “Si és així, estic completament commocionat. Ha viscut aquí durant més de tres anys. És un membre de la comunitat, una persona afable”, va relatar. També hi va haver informacions d’actuacions policials a la zona d’East Ham, a dos quilòmetres de Barking. La presència policial a tot Londres va ser molt reforçada i també es van instal·lar mesures físiques extres de seguretat als ponts sobre el Tàmesi.

aquest diumenge, després de la commoció per aquest tràgic succés –el tercer en tres mesos i a només quatre dies de les eleccions britàniques– van arribar les reaccions de consternació des de tot el globus. A tot el Regne Unit s’ha convocat un minut de silenci per demà a les 11.00, hora local, i les banderes estaran a mig pal.

D’altra banda, aquest diumenge moltes persones es van atansar als llocs de l’atemptat per dipositar flors, mentre que a Twitter els missatges de solidaritat s’agrupaven al voltant del hashtag #prayersforLondon. A Lleida, està previst celebrar avui un minut de silenci a les dotze davant de la Paeria.

Les claus

  • Estrangers. Entre els morts hi ha un francès i un canadenc, mentre que hi ha un espanyol ferit, encara que el seu estat no és greu. Un altre està desaparegut. Amagada en una església. Una madrilenya de 19 anys, María Bonet Otaño, va fugir corrent de l’atemptat i va poder refugiar-se en una església, on va passar tota la nit.
  • Trump genera polèmica. El president dels EUA, Donald Trump, va criticar l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, per haver demanat calma als londinencs. “Almenys 7 morts i 48 ferits en un atemptat terrorista i l’alcalde de Londres diu que «no hi ha motiu per alarmar-se!», va dir a Twitter. Un portaveu de Khan va dir que està “massa ocupat” per respondre-li.
  • Reivindicació. Estat Islàmic ha reivindicat l’atemptat: “Una unitat de seguretat de combatents ha dut a terme els atacs.”

Tercer atac al Regne Unit en tres mesos, amb més de trenta morts El Regne Unit ha estat colpejat pel salvatgisme terrorista per tercera vegada en només tres mesos, amb un tràgic balanç, encara provisional, de 34 persones mortes com a conseqüència dels atacs. El primer d’aquesta onada d’atemptats es va produir el dia 22 de març al pont de Westminster, en ple centre de Londres, en què hi va haver cinc morts. Molt més recent i encara més sagnant va ser l’atemptat de Manchester del 22 de maig en un concert de l’estrella juvenil Ariana Grande, que es va saldar amb 22 persones mortes. Malgrat aquests successos les forces britàniques han frustrat un total de divuit atemptats al país des del 2013.

Agents de policia vigilen la zona on es va produir l’atac dissabte a la nit.

Agents de policia vigilen la zona on es va produir l’atac dissabte a la nit.EFE

tracking