SEGRE

FRANÇA

Macron entreveu la majoria absoluta, aval a les reformes

D’aquí a una setmana se celebra la primera volta de les legislatives || La fermesa davant de Trump ha apuntalat la seua imatge

Macron, dissabte, amb el primer ministre de l’Índia.

Macron, dissabte, amb el primer ministre de l’Índia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ascendent popularitat del president francès, Emmanuel Macron, ha obert la possibilitat al seu partit d’obtenir la majoria absoluta en les pròximes eleccions legislatives, la qual cosa li donaria la clau per implementar la seua ambiciosa agenda de reformes. Encara que en política interna el seu camí no ha estat tan expedit com podia esperar, la seua hàbil estratègia de comunicació des que va ser elegit el dia 7 de maig ha atorgat a Macron un capital que mirarà de rendibilitzar d’aquí a una setmana, a la primera volta dels comicis.

El jove mandatari, de 39 anys, ha jugat les seues cartes sobretot a l’arena internacional per posicionar-se com l’“anti-Donald Trump”, especialment després de l’anunci del president nord-americà que retirava el seu país de l’Acord de París sobre el clima. Amb el senzill eslògan “Fem el nostre planeta gran de nou”, que va parafrasejar el lema electoral de Trump, Macron s’ha establert com la punta de llança del moviment global de rebuig del nord-americà.

L’Assemblea gal·la es prepara per a un veritable sisme polític, si es compleixen els sondejos

I poques coses produeixen més plaer íntim als francesos que veure el seu líder plantar cara a la superpotència. Si Jacques Chirac gaudeix dels índexs més grans de popularitat entre els expresidents és a causa en gran part d’haver dit no a George W. Bush quan els Estats Units van envair l’Iraq el 2003. S’atansa un sisme a l’Assemblea Nacional gal·la, una autèntica recomposició del mapa polític, i el partit de Macron, que es presenta amb l’etiqueta La República En Marxa (LREM), té moltes paperetes per convertir-se en una força gairebé hegemònica.

L’última enquesta recull que el moviment macronista s’emportaria un 31 per cent dels vots a la primera volta, molt al davant dels conservadors Republicans (22%) i l’ultradretà Front Nacional (18%). El sistema a dos voltes penalitza l’extrema dreta i dispara les opcions de La República En Marxa. En les projeccions que l’institut demoscòpic Ipsos realitza, Macron tendia a una folgada majoria absoluta.

tracking