SEGRE

TERRORISME

May planteja canviar lleis sobre els drets humans per poder combatre el terrorisme

La policia i l’MI5 revisaran la vigilància d’extremistes després dels errors amb els terroristes de Londres || Identificat el tercer atacant de l’atemptat de dissabte passat, un italià d’origen marroquí

Youssef Zaghba.

Youssef Zaghba.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va afirmar aquest dimarts que està disposada a canviar les lleis que protegeixen els “drets humans” si això serveix per combatre el terrorisme. Després de l’atac terrorista que va deixar set morts i 48 ferits a Londres dissabte –el tercer atemptat que pateix el Regne Unit en menys de tres mesos–, la cap de Govern va dir que la policia i les agències d’intel·ligència han de comptar amb els “poders necessaris” per combatre una amenaça que considera “cada vegada més complexa”.

Per aquest motiu, va proposar restringir els moviments dels sospitosos de terrorisme encara que “no hi hagi prou proves per presentar una acusació completa davant d’un tribunal”. Va defensar així mateix penes més llargues per als condemnats per delictes relacionats amb el terrorisme i “fer que sigui més fàcil per a les autoritats deportar sospitosos de terrorisme estrangers de tornada als seus propis països”.

Així mateix, va dir que la policia i l’MI5 revisaran la seua vigilància d’extremistes després dels errors amb els terroristes de Londres. Dos setmanes abans de l’atac de dissabte, un terrorista suïcida va matar 22 persones després d’un concert d’Ariana Grande a Manchester (nord d’Anglaterra). El 22 de març, un altre terrorista va causar cinc víctimes mortals a l’atropellar els vianants al pont de Westminster i apunyalar després un policia.

El bloqueig dels països àrabs posa en perill el proveïment d’aliments de Qatar

Aquest dimarts, la policia va identificar l’italià d’origen marroquí Youssef Zaghba com el tercer terrorista de l’atemptat de Londres, en una indagació que ha causat polèmica al revelar-se que un d’ells era en el radar de les forces de l’ordre.

Scotland Yard es va veure obligada a confirmar la identitat del tercer agressor després que el diari italià Corriere della Sera revelés aquest dimarts el nom i informés que havia estat detingut a l’aeroport de Bolonya, al nord d’Itàlia, el 2016, quan pretenia viatjar a Turquia per traslladar-se després a Síria.

A més de Zaghba, els altres dos terroristes són Khuram Shazad Butt, de 27 anys, nascuts al Pakistan i criat al Regne Unit, i Rachid Redouane, de 30, d’origen libi o marroquí. Els mitjans van qüestionar les autoritats al revelar-se que Butt havia estat objecte d’investigació el 2015 però que la policia havia decidit rebaixar després la indagació.

Aquestes mesures tindran un impacte directe en l’economia del petit emirat, un país ric en gas però que depèn de les importacions i que molts dels aliments que consumeix arriben a través de la frontera amb l’Aràbia Saudita.

Altres notícies

Víctimes.

Sense notícies de l’espanyol desaparegut

.

El Regne Unit va anunciar que tardarà entre “24 i 48 hores” a donar informació sobre l’espanyol Ignacio Echeverría, desaparegut des de dissabte passat quan es va perdre el seu parador a la zona del pont de Londres. Fins a quatre famílies, entre les quals hi ha la de l’espanyol, segueixen sense tenir notícies d’algun dels seus éssers estimats tres dies després de l’atac terrorista davant de les estrictes mesures de seguretat britànica.

França.

Neutralitzat un atac a Notre-Dame.

Un home armat amb un martell va atacar aquest dimarts un agent de policia davant la catedral de Notre-Dame de París abans de ser disparat i ferit per aquest. Una font del ministeri de l’Interior francès va informar que l’agressor va resultar “ferit al tòrax” i que es desconeixen de moment tant el seu estat de salut com els seus motius. El cas ha quedat a càrrec de la Fiscalia antiterrorista perquè el sospitós és “un estudiant algerià” que va cridar “és per Síria”.

Austràlia.

EI reivindica un atemptat a Melbourne.

 L’Estat Islàmic va reivindicar l’intent d’atemptat perpetrat dilluns a Melbourne, Austràlia, en el qual un atacant va prendre com a ostatge una dona. L’atacant va morir abatut pels trets de la policia i tres agents van resultar ferits.

Síria.

Ofensiva per prendre Raqqa als jihadistes.

 Les Forces Democràtiques Sirianes, una coalició de forces avalades pels Estats Units, van llançar aquest dimarts una ofensiva en un districte de l’est de la localitat de Raqqa, el principal bastió del grup terrorista Estat Islàmic a Síria, segons va informar l’Observatori Sirià per als Drets Humans. Així mateix, l’Exèrcit sirià va entrar a la província de Raqqa arrabassant dos localitats a l’Estat Islàmic.

Qatar, disposada a rebaixar les tensions amb els veïns El Govern de Qatar va mirar aquest dimarts de rebaixar tensions amb els set països encapçalats per l’Aràbia Saudita que dilluns van anunciar una ruptura de les relacions diplomàtiques amb Doha i una sèrie de represàlies econòmiques contra l’emirat a l’assegurar que finança el terrorisme. L’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Zani, va accedir a l’oferta de mediació que li va proposar el seu homòleg kuwaitià, el xeic Sabah Ahmed al-Sabah. Els mitjans saudites van qualificar la visita de “fraternal”, en el marc dels esforços d’aquest país, que ja va intercedir el 2014, quan l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Bahrain també van retirar els ambaixadors a Doha durant diversos mesos. A banda de l’Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain i EAU, les Maldives i els executius alineats amb Riad en els conflictes del Iemen i de Líbia també es van afegir a l’envit contra l’emirat. A part de tallar les relacions, els tres veïns del golf Pèrsic van anunciar el bloqueig aeri i naval a Qatar, a més del tancament de l’única frontera terrestre d’aquest país, que toca a l’Aràbia Saudita. Aquestes mesures tindran un impacte directe en l’economia del petit emirat, un país ric en gas però que depèn de les importacions i que molts dels aliments que consumeix arriben a través de la frontera amb l’Aràbia Saudita.

Youssef Zaghba.

Youssef Zaghba.EFE

Youssef Zaghba.

Youssef Zaghba.EFE

Youssef Zaghba.

Youssef Zaghba.EFE

tracking