SEGRE

Funcionaris catalans demanen protecció a la CSIF després de l'anunci de Puigdemont

La declaració institucional pel referèndum

Funcionaris catalans demanen protecció a la CSIF després de l'anunci de PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris catalans han traslladat a la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) la seua preocupació per l’anunci del president català, Carles Puigdemont, de celebrar el referèndum l’1 d’octubre i li han demanat un protocol de protecció davant d’ordres de dubtosa legalitat. En declaracions a Efe, el sindicat ha explicat que el funcionariat català es troba "expectant" i ha decidit prendre una "posició activa" per defensar-se. Per això, la central sindical ha decidit enviar, de manera imminent, a tots els departaments de la Generalitat i als col·legis on es pretén organitzar el referèndum un protocol per "protegir" els funcionaris contra ordres il·legals.

En concret, la CSIF ha rebut sol·licituds d’informació dels departaments de Justícia, Presons, Educació, l’Agència Tributària i de la pròpia Generalitat.

Per això i tenint en compte la "incertesa" generada, la CSIF estendrà la campanya informativa a l’Administració General de l’Estat present a Catalunya.

Així mateix i de manera específica, s’intensificarà la tasca informativa en els centres educatius on la Generalitat té previst organitzar la consulta, pensant especialment en els responsables de la direcció dels centres o els conserges encarregats d’obrir les portes de les instal·lacions per al referèndum.

En un comunicat, CSIF recorda que el mes de maig passat va mantenir reunions amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, on es va abordar la preocupació pels efectes que aquest procés pot tenir en els funcionaris catalans i es va acordar vetllar per la seua seguretat jurídica.

El sindicat ha traslladat un missatge de "seguretat i fermesa" als empleats públics ja que, si decideixen incomplir ordres del seu superiors, no incorreran en cap responsabilitat quan siguin contràries a l’ordenació constitucional.

Per tant, CSIF ha assegurat que "no hi ha amenaces ni pressions per part de les autoritats de la Generalitat".

En el protocol es recomana als empleats públics que, en el cas de rebre una ordre que entenguin que pugui ser il·legal, la demanin per escrit, a la celeritat més important possible, per tenir prou constància i advertir l’Administració dels seus dubtes.

En el cas que el superior jeràrquic persisteixi en el requeriment de l’ordre, el protocol recomana deixar la constància al superior de la seua opinió sobre la il·legalitat de l’ordre i acudir als recursos legals.

Els serveis jurídics de CSIF es reforçaran i es posarà en marxa una línia de consulta per atendre els dubtes.

Finalment, en els casos més extrems, quan la il·legalitat sigui manifesta, el protocol recorda el dret i fins i tot l’obligació del funcionari a no acatar l’ordre i posar-lo en coneixement dels serveis d’inspecció competents.

tracking