SEGRE

PARTITS POLÈMICA

El PSOE demana reprovar Montoro pel revés a l’amnistia fiscal

Seria el segon ministre advertit, després de Rafael Catalá || Podem va més enllà i n’exigeix la dimissió i Cs demanarà explicacions al Congrés dels Diputats

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE forçarà la reprovació del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en l’últim Ple del Congrés del present mes de juny, després que el Tribunal Constitucional declarés nul·la dijous la regularització extraordinària de capitals del 2012, coneguda com a amnistia fiscal, i no va descartar plantejar una comissió d’investigació sobre aquest procés. Aquesta seria la segona reprovació d’un ministre després de la de l’encarregat de Justícia, Rafael Catalá. Els socialistes, promotors del recurs d’inconstitucionalitat, van presentar al Congrés una proposició no de llei que planteja la reprovació del ministre “per haver beneficiat els defraudadors, vulnerant principis constitucionals, mentre s’incrementava de forma notable la càrrega impositiva als contribuents”.

Paral·lelament, el diputat d’Units Podem Íñigo Errejón va manifestar la “indignació” del seu partit amb la sentència del Tribunal Constitucional perquè no té “efectes retroactius” i “els senyors privilegiats milionaris” no tornaran el “regal de Montoro”, de qui va demanar la dimissió.

Els experts consideren que amb aquesta sentència el TC ha tancat la porta a futures amnisties fiscals

El president de Cs, Albert Rivera, interpel·larà el ministre sobre si era “conscient” que la seua amnistia fiscal “estava feta a mida” per als “corruptes” del PP i per a la “banda” dels Pujol, i decidirà si en demana o no la dimissió en funció de les seues explicacions.

Per la seua part, el Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda, Gestha, va exigir la “dimissió de Cristóbal Montoro”, després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional, argumentant en aquest sentit que “el ministre és el responsable d’haver obviat els principis de justícia tributària, desemparant així els ciutadans”.

D’altra banda, l’organització professional d’Inspectors d’Hisenda (IHE) va considerar que, més enllà dels escassos efectes pràctics que pugui tenir la sentència, el Constitucional ha tancat la porta a futures amnisties fiscals.

PP: “Es va aprovar a la desesperada” davant del risc de rescat? El portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, va assumir ahir que el Govern de Mariano Rajoy es va equivocar a l’aprovar l’amnistia fiscal del 2012 a través d’un decret llei, com ha posat de manifest el Tribunal Constitucional en la sentència amb què anul·la aquesta mesura, però va recalcar que, encara que va ser “un error en la forma”, no ho va ser “en el fons”. Hernando va admetre que el Govern va posar en marxa “a la desesperada” la denominada amnistia fiscal en un moment en el qual Espanya corria el risc de ser rescatada i estava a les portes del “col·lapse” econòmic.

tracking