SEGRE

GRAN BRETANYA RESULTATS ELECTORALS

May governarà el Regne Unit en minoria amb el suport dels unionistes de l’Ulster

Els ‘tories’ perden dotze escons davant l’important augment dels laboristes de Corbyn || El resultat electoral dels independentistes escocesos complica el desig de Sturgeon d’un segon referèndum

La primera ministra britànica, Theresa May, i el seu espòs, Philip, abandonen la seu conservadora.

La primera ministra britànica, Theresa May, i el seu espòs, Philip, abandonen la seu conservadora.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, es quedarà en el poder amb el suport parlamentari dels unionistes de l’Ulster, després que l’aposta per reforçar el seu mandat fracassés al perdre la majoria absoluta en els comicis celebrats aquest dijous.

A deu dies del començament de les negociacions sobre la sortida britànica de la UE (o Brexit), el pla de May d’ampliar la majoria a la Cambra dels Comuns s’ha enfonsat després de treure 318 escons, perdent-ne 12 dels que tenia en la legislatura anterior, que suposen vuit menys dels 326 necessaris per governar en solitari, sense el suport d’altres formacions.

Corbyn ha aconseguit un èxit inesperat amb una campanya allunyada del Brexit

Davant d’aquest inesperat escenari polític, gens calculat per la política conservadora quan l’abril passat va avançar les eleccions, May comptarà amb l’ajuda als Comuns del Partit Democràtic Unionista d’Irlanda del Nord (DUP), que va obtenir deu escons, però sense arribar a formar amb aquest una coalició de Govern.

En una declaració davant de la porta de Downing Street, la política va assegurar que el seu Govern aportarà “certesa” en un moment “crític” per al Regne Unit, però amb el suport “dels nostres amics i aliats del Partit Democràtic Unionista (DUP)”.

May va aguantar les pressions dels partits de l’oposició, amb els laboristes de Jeremy Corbyn al capdavant, que li demanaven la immediata dimissió al quedar el seu lideratge debilitat en un moment crucial per al futur del Regne Unit i la seua relació amb Europa.

Els laboristes van ser els protagonistes d’aquests comicis a l’obtenir 261 escons, davant dels 229 que tenien quan es va dissoldre el Parlament al maig, mentre que el Partit Nacionalista Escocès (SNP) en va obtenir 35, vint-i-un menys, que allunya encara més la possibilitat d’un nou referèndum independentista. Per la seua banda, els liberaldemòcrates van sumar 12 seients (+4) i el Sinn Féin passa de 4 a 7 diputats, mentre que el Partit per a la Independència del Regne Unit (UKIP) no va aconseguir revalidar l’únic escó que posseïa.

Europa tem un nou retard en la negociació del BrexitEl president del Consell Europeu, Donald Tusk, va avisar ahir Londres que no hi ha “temps a perdre” en les negociacions del Brexit, en una carta dirigida a Theresa May per felicitar la premier per la seua reelecció, en unes eleccions que li han costat perdre la majoria parlamentària. En aquest sentit, Tusk va avisar que, sense un interlocutor clar a Londres amb el qual iniciar les negociacions del Brexit amb la Unió Europea, augmentarà el risc que la sortida del Regne Unit es produeixi sense acord, per la falta de temps per negociar el divorci.

La primera ministra britànica, Theresa May, i el seu espòs, Philip, abandonen la seu conservadora.

La primera ministra britànica, Theresa May, i el seu espòs, Philip, abandonen la seu conservadora.EFE

tracking