SEGRE

FRANÇA

Macron guanya la primera volta de les legislatives

Els primers sondejos el situen més de 10 punts per sobre d’Els Republicans || Les urnes castiguen el Front Nacional

El president Macron i la seua dona, ahir després de dipositar el vot.

El president Macron i la seua dona, ahir després de dipositar el vot.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El partit del president francès, Emmanuelle Macron, La República en Marxa, va ser aquest diumenge el més votat en la primera volta de les eleccions legislatives, amb un percentatge pròxim al 32%, segons les primeres projeccions de vot difoses pels mitjans francesos. Aquest resultat l’atansaria molt a la majoria absoluta a què el president socioliberal aspira per tirar endavant la seua agenda de reformes.

D’acord amb aquestes estimacions, el partit conservador Els Republicans aconseguiria entre el 20% i el 21% dels vots; l’ultradretà Front Nacional, entre 13% i el 14%, i l’esquerrana França Insubmisa es quedaria a prop de l’11%, mentre que es consumaria el desastre anunciat del Partit Socialista (9%).

Les estimacions avançades, que normalment solen oferir un reflex força proper als resultats finals, són més bons del que els sondejos preveien per al partit de Macron i infligeixen una clatellada inesperada al Front Nacional, molt per sota del que les enquestes vaticinaven. Unes projeccions que anticipaven una participació històricament baixa, del 49%, la qual cosa marcaria un rècord d’abstenció en les eleccions a l’Assemblea Nacional en la V República.

Segons l’estudi de la casa Irem per a la televisió pública France 2, la formació de Macron estaria entre els 390 i els 430 diputats a l’Assemblea Nacional, molt per sobre dels 289 que marca la majoria absoluta a la Cambra. Els Republicans es quedarien amb entre els 85 i els 125 escons; el Partit Socialista passaria dels 20 als 35; França Insubmisa, d’11 a 21, i el Front Nacional, de 3 a 10.

Per la seua banda, les projeccions de Kantar-Sofres per al diari Le Figaro donen a La República En Marxa una forquilla que oscil·la entre els 400 i els 440 parlamentaris.

Reaccions

  • Front Nacional. La ultradretana Marine Le Pen va considerar que la falta de participació ha “penalitzat” la seua formació i va demanar a tots els “patriotes” que vagin massivament a les urnes en la segona volta de les legislatives, diumenge vinent.
  • França Insubmisa. L’esquerrà Jean-Luc Mélenchon es va mostrar satisfet del fet que el seu partit aconseguís una “posició destacable”. 
tracking